Kredita
4.9 / 5

Vakuudeton yrityslaina

2022-08-26

Vakuudeton yrityslaina - kuinka se toimii?

Vakuudettomat yrityslainat ovat lainamuoto, joita tarjotaan markkinoilla yhä enemmän. Nämä lainat ovat saatavilla yksityisyrityksille sekä sijoitusyhtiöille ja osakeyhtiöille. 

Vakuudettomat yrityslainat ovat monessa suhteessa seurausta lisääntyneestä kilpailusta lainamarkkinoilla. Lisääntynyt kilpailu on lisännyt lainanantajien riskinottohalukkuutta. Riskinotto on puolestaan ​johtanut siihen, että yrityslainoja on mahdollista saada suuremmassa määrin ilman vakuuksia.

On kuitenkin monia yksityiskohtia, joista tulee olla tietoinen ennen vakuudettoman yrityslainan hakemista. Hakeminen voi olla monimutkaista, ja monia asioita on harkittava onnistuaksesi. Mutta me autamme sinua! Tästä artikkelista voit oppia kaiken vakuudettomista yrityslainoista. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme:

  • Erot vakuudellisten ja vakuudettomien yrityslainojen välillä
  • Miksi aloittavien yritysten voi olla vaikeaa saada lainaa?
  • Mitä vakuudettoman yrityslainan saaminen vaatii?
  • Miksi lainojen vertaileminen internetissä kannattaa?

Miksi yrityslaina?

Aloitetaan perusteista: miksi haet yleensä yrityslainaa? Yrityslainat ovat ennen kaikkea tapa hankkia uutta pääomaa, joka parantaa yrityksesi likviditeettiä. Uutta pääomaa voidaan sitten käyttää investointeihin ja muihin asioihin, joita yritys tarvitsee kasvaakseen.

Suurin osa yrityslainoista on vakuudellisia. Näissä tapauksissa pankeilla on vakuus, johon turvautua, jos takaisinmaksussa menee jotain vikaan. Näin ei ole vakuudettomien yrityslainojen tapauksessa. Silloin lainanantajan täytyy luottaa täysin yrityksen takaisinmaksukykyyn. Näissä tapauksissa yksi tai muutama henkilö, yleensä omistaja, joutuu usein takaamaan lainan, jonka jälkeen haet ns. yrityslainaa henkilökohtaisella takauksella.

Yrityslaina vakuudella

Useimmat lainanantajat vaativat vakuuden lainan myöntämiseksi. Vakuus on lainanantajalle takuu siinä tapauksessa, että lainanottaja ei jostain syystä pysty täyttämään osaa sopimuksesta. Se voi koostua esimerkiksi omaisuudesta, laitteista tai varastossa olevista tavaroista. Vakuutena voidaan käyttää myös yrityksen laskuja ja henkilökohtaista omaisuutta. Varsinkin yrityksen laskut voivat olla riskittömpämpi tapa antaa vakuuksia.

Kun yritys antaa jotain vakuudeksi, sen on tärkeä miettiä riskejä niin yrityksen talouden kuin henkilökohtaisen talouden kannalta. Jos lainaehtoja ei jostain syystä pysty täyttämään, vaarana on vakuuden menettäminen. Siksi yrityslainojen vakuus ja takaus ovat päätöksiä, joita tulee harkita huolellisesti.

Vakuudet – hankalaa uudelle yritykselle

Vastaperustetuilla yrityksillä on rajallinen historia ja niiltä puuttuu esimerkiksi tilinpäätös, vuosikertomus ja muut maksukykyä tukevat asiat. Aloittavilla yrityksillä ei myöskään usein ole omaisuutta ja varastoa käytettävänä vakuudeksi. Näistä syistä aloittavien yritysten on usein vaikeaa saada vakuudellista yrityslainaa.

Ainoa vaihtoehto voi siten olla hakea vakuudetonta yrityslainaa. Silloin on erityisen tärkeää välittää lainanantajalle yrityksen liiketoimintasuunnitelma sekä tulevaisuuden visio. On oleellista saada pankki tai lainanantaja uskomaan yhtiön ideaan pitkällä tähtäimellä.

Yrityslainaa ilman vakuuksia

Nyt tiedät enemmän siitä, miksi yritykset lainaavat ilman vakuuksia ja kuinka lainamarkkinat ovat muuttuneet. Mutta haet yrityslainaa ilman vakuuksia, mitkä ovat tärkeimmät erot vakuudella lainaamiseen verrattuna?

Yleisesti voidaan sanoa, että vakuudeton yrityslaina on pieni yrityslaina, kooltaan noin 1000 - 100 000€. Niillä on myös yleensä korkeammat korot ja lyhyemmät takaisinmaksuajat. . Lopulta myönnettävän lainan kokoon vaikuttaa esimerkiksi yrityksen liikevaihto, koko ja ikä. Myös omistajan henkilökohtainen talous voi olla roolissa.

Vakuudettomilla yrityslainoilla on monia etuja. Ensinnäkin yrityksen ei tarvitse antaa vakuuksia näissä tapauksissa. Yksi etu on myös, että prosessi etenee nopeammin. Hakemus- ja luottotarkistusprosessi ovat yleensä automatisoitu ja näin hakemus on yksinkertainen ja nopea. Varat voidaan maksaa nopeasti. Siksi vakuudettomat yrityslainat ovat optimaalisia pienille yrityksille, jotka tarvitsevat pääomaa saman tien.

Vakuudettomat yrityslainat kuitenkin tarkoittavat suurempaa riskiä lainanantajalle. Siksi vaatimukset ovat usein korkeammat. Yleensä vaaditaan esimerkiksi henkilökohtainen takuu. Joitakin asioita, joita lainanantaja yleensä tarkastelee, ovat:

  • Lainan takaajan/takaajien talous
  • Yrityksen historia
  • Lainan tarkoitus

Mitkä pankit ja lainanantajat tarjoavat vakuudetonta yrityslainaa?

Yrityslainaa ilman vakuuksia tarjoavat monet eri toimijat. Erityisesti monet digitaaliset lainanantajat ovat erikoistuneet tarjoamaan vakuudeetonta yrityslainaa. Myös isoimmilta pankeilta on mahdolista saada vakuudetonta yrityslainaa. Prossessit voivat kuitenkin olla hyvin pitkiä.

Takaajien talous

Kun osakeyhtiö hakee vakuudetonta yrityslainaa, vaaditaan yleensä yksi tai useampi takaaja. Yleensä lainan takaaja on yksi tai muutama yrityksen omistajista. Myös takaajan talous voi vaikuttaa ehtoihin, jotka yritykselle myönnetään.

Joitakin asioita, jotka voivat vaikuttaa, ovat esimerkiksi maksamattomat velat ja maksuhäiriömerkintä. Nämä tekijät lisäävät riskiä, ​​että lainanantaja hylkää yrityksen lainahakemuksen. Yrityslainaa on kuitenkin mahdollista saada maksuhäiriömerkinnällä. Vaatimukset voivat kuitenkin muuttua kompensoidakseen pankin lisääntynyttä riskiä.

Yksittäisillä yrityksillä ja sijoitusyhtiöillä takaus toimii eri tavalla. Näissä tapauksissa omistaja on yritykseen liittyvä oikeushenkilö. Koska omistaja ja yritys jakavat jo taloudellisen vastuun, henkilökohtaista takausta ei tarvita. Lainausmahdollisuudet ovat kuitenkin edelleen vahvasti sidoksissa omistajan henkilökohtaiseen talouteen.

Taloudellinen historia

Yrityksen taloudellinen historia on keskeinen osa lainahakemusta arvioitaessa. Vaikeuksia voi syntyä esimerkiksi, jos lainanantaja näkee, että yrityksellä on aiemmin maksamattomia velkoja ja maksuhäiriömerkintä. Yrityksillä, joilla on vuosia ollut hyvä talous, ovat parhaassa asemassa.

Koska pankki tarkastelee yrityksen historiaa, aloittavien yritysten voi olla vaikea saada hyvää lainaa vakuudella tai ilman. Kuitenkin on lainanantajia, jotka tarjoavat vakuudettomia yrityslainoja. Näissä tapauksissa henkilökohtainen takuu on usein ratkaisu yrityslainan saantiin. Takaajan henkilökohtaisesta taloudesta tulee takaus, joka korvaa yrityksen taloudellisen historian puutteen. 

Mihin yrityslaina pitäisi käyttää?

Mitä suurempi summa, sitä enemmän lainanantaja on kiinnostunut siitä, mihin lainaa käytetään. Hieman suuremmille summille on hyvä pystyä esittämään aukoton liiketoimintasuunnitelma, keskittyen siihen, miten lainaraha johtaa tuloihin. Pankkia kiinnostaa vain sinun takaisinmaksukykysi vakuuksista riippumatta. Tästä syystä on tärkeää pystyä olemaan selkeä ja vakuuttava liiketoimintasuunnitelman ja yrityksen tulevien tulojen suhteen.

Hae vakuudetonta yrityslainaa

Yritysten voi olla vaikeaa löytää oikeanlaista yrityslainaa, vakuudella tai ilman. Yrityslainojen vertailu verkossa tekee hakemisesta nopeampaa ja helpompaa.

Tervetuloa Kreditalle. Meillä saat tarjouksia yrityslainoista monelta eri lainanantajalta. Näin sinun ei tarvitse käyttää aikaasi lainojen vertailuun. Yrityslainojen vertailu ei maksa sinulle asiakkaana enempää kuin jos olisit löytänyt lainan itse.

Päivitetty 2023-12-20