Kredita
4.9 / 5

Yrityslimiitti - Joustava tapa lisätä yrityksen maksuvalmiutta

2022-08-26

Mikä on yrityslimiitti?

Yrityslimiitti on joustava tapa yrityksille rahoittaa toimintaansa. Sitä kutsutaan myös luottolimiitiksi tai sopimusluotoksi, jotka ovat vanhempia käsitteitä. Yrityslimiitillä yritys päättää itse, kuinka paljon luotosta käytetään. Korkoa maksetaan vain käytetylle määrälle. Yrityslimiitti sopii siis hyvin yrityksille, jotka tarvitsevat ylimääräistä käyttöpääomaa kattamaan tilapäisen likviditeetin puutteen tai joiden kassavirtoja sisään ja ulos on vaikea suunnitella.

Miten yrityslimiitti toimii?

Yrityslimiitti on yritysrahoituksen muoto, jossa luotto on pääsääntöisesti sidottu yrityksen pankkitiliin, usein samalle tilille ja pankkikortille, jota käytetään liiketoiminnan jatkuviin talletuksiin ja nostoihin. Vasta kun tämän tilin saldo muuttuu negatiiviseksi tai ylittyy, yrityslimiitti todella käytetään. Negatiivinen arvo vastaa tällöin yrityksen keräämää luottoa, ja se yleensä palautetaan, kun maksut tulevat ja tilin saldo muuttuu jälleen positiiviseksi.

Mitä yritylimiitti maksaa yritykselle?

Luottolimittiin sisältyy yleensä perustamismaksu ja 2 eri korkomaksua: kiinteä vuosimaksu (sopimuskorko) ja korko käytetylle luottomäärälle (käyttökorko). Jotkut pankit ja lainanantajat ovat toisaalta päättäneet olla sisällyttämättä tilinylitykseen liittyvää perustamismaksua. 

  • Sopimuskorko on kiinteä palkkio sille enimmäisluottomäärälle, joka yritykselle on hyväksytty. Toisin sanoen maksu nousee mitä korkeampi enimmäismäärä sinulle on myönnetty. 
  • Käyttökorko on korko tosiasiallisesti käytetylle luottomäärälle. Tämä on usein kiinteä, mutta se voi myös vaihdella joidenkin pankkien ja lainanantajien kanssa.

Kuten muissakin yritysrahoitusmuodoissa, pankin tai lainanantajan tarjoama korko riippuu suurelta osin luottoluokituksestasi. Mitä korkeampi luottoluokitus on, sitä pienempi riski lainanantajilla on lainaamiseen, ja siten myös korkotaso on alhaisempi. Se riippuu myös siitä, minkä tyyppinen suojaus sinulla on tilinylitykseen (lue lisää alta).

Vakuus tilinylityksen varalta

Pankit ja lainantajat vaativat useimmiten yrityskiinnityksen tilinylityksen vakuudeksi. Tämä tarkoittaa sitä, että yritys vakuuttaa irtainta omaisuutta, kuten myyntisaamisia ja varastoa. Joissain tapauksissa limiittiluottoa avattaessa vaaditaan myös henkilötakaus, jolloin sinä voit yksityishenkilönä joutua henkilökohtaisesti vastuuseen luoton takaisinmaksusta. Mitä enemmän vakuuksia lisäät limiittiitilille, sitä edullisempaa korkoa sinulle yleensä tarjotaan.

Luottoraja - yrityslimiittisi enimmäismäärä

Yrityslimiitin enimmäismäärän eli ns. luottorajan määrää luotonantaja. Nyrkkisääntönä on yleensä se, että yrityslimiittiä myönnetään 10 % yrityksen liikevaihdosta, mutta jotkut lainanantajat tarjoavat myös tätä korkeampia yrityslimiittejä. Kreditan avulla yritys voi saada jopa 3 miljoonan euron yrityslimiitin.

Yrityslimiitin hyödyt

Helppo ja joustava

Koska myönnetty yrityslimiitti on yrityksen käytettävissä ilman, että sitä tarvitsee välttämättä käyttää suoraan, se voidaan nähdä sopivana puskurina lyhytaikaisiin yritysrahoitustarpeisiin. Sitä voidaan käyttää nopeasti esimerkiksi odottamattomien kulujen kattamiseen tai äkilliseen liiketoimintamahdollisuuteen, joka vaatii nopeaa toimintaa.

Pienemmät kustannukset

Maksat korkoa vain sille summalle, jonka todella käytät limitistäsi. Tämä tarkoittaa, että lyhyellä aikavälillä yritysrahoitusta tarvitsevien yritysten on kustannustehokkaampaa tehdä esimerkiksi kausi-investointeja. Jos haluat tehdä suurempia investointeja tai sinulla on tarve kiinteälle rahoitukselle, myös yrityslaina voi olla hyödyllinen yrityksen taseen säätelyssä.

Onko yrityslimiitti oikea valinta yritykselleni?

Koska yrityslimiitti on suhteellisen joustava verrattuna muihi yritysrahoitusmuotoihin, se voi olla edullinen puskuri tilapäisiin likviditeettitarpeisiin. Kyseessä voi olla esimerkiksi yritys, jonka liikkeeseen laskettujen myyntisaamisten luottoaika ylittää yrityksen ostovelkojen luottoajan. Tällöin voi olla hyödyllistä käyttää yrityslimiittiä tilapäisen käyttöpääoman tarpeen täyttämiseen ja palauttaa käytetty summa, kun asiakkaan maksut ovat saapuneet. Yritys maksaa käytetylle luotolle vain käyttökorkoa, toisin kuin tavallisesta yrityslainasta.

Yrityslimiitti on siis suotuisa yritysrahoitusvaihtoehto yrityksille, joilla on lyhytaikaisia ​​ja vaikeasti suunniteltavissa olevia likviditeettitarpeita. Eli silloin, kun on epävarmaa, tarvitseeko yrityksen käyttää luottoa tai kuinka paljon.

Kuinka haen yrityslimiittiä Kreditalta?

Yrityslimiitin hakeminen on helppoa ja vie vain muutaman minuutin. Hae hakemuslomakkeellamme yrityslainaa. Voit täyttää yrityksesi tiedot ja keräämme tiedot automaattisesti julkisista tietolähteistä, joten sinun ei tarvitse. Hakemuksen jättämisen jälkeen yrityksestä tehdään vain yksi luottotietojen tarkistus, jonka jälkeen saat samalla hakemuksella lainanantajilta ehdotuksia yrityslimiitistä ja yrityslainoista.

Kredita auttaa rahoituksesi kanssa

Yrityslimiitti on vain yksi monista tavoista rahoittaa yritystäsi. Kredita pyrkii auttamaan mahdollisimman laajasti yrittäjiä yritysrahoitustarpeissaan. Yli 20 000 yritystä on kilpailuttanut yritysrahoitusta Kreditalla, missä voit vertailla useimpia lainanantajia. Tällä tavalla lisäät vaihtoehtojasi ja voit varmistaa, että saat parhaat ehdot omiin tarpeisiisi.

Päivitetty 2023-08-11