Kredita
4.9 / 5

Voiko yrityslainaa saada kiinteän koron?

Kyllä, yrityslainaan on mahdollista saada kiinteä korko. Kiinteitä korkoja on erilaisia.

Yrityslainan kiinteä korko tarkoittaa, että maksat aina samaa korkoa riippumatta siitä, muuttaako EKP ohjauskorkoaan. Se on yleinen järjestely useilla lainanantajilla ja esimerkiksi useimmissa yritysleasingsopimuksissa. Kun maksat lainaa takaisin (eli suoritat lyhennyksiä) korkomaksut pienenevät vähitellen, mutta todellinen korko pysyy samana.

Kiinteä korko oikaisuoikeudella tarkoittaa, että pankki asettaa yrityslainalle kiinteän koron, mutta pidättää oikeuden koron muutoksiin ehtojen kautta. Oikaisu voidaan tehdä, jos lainanantajan koronlaskennan perustana olleet ehdot ovat muuttuneet. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lainanantaja voi muuttaa korkoa ohjauskoron noustessa. Lisäksi oikaisu voidaan tehdä jos lainanantaja kärsii muista kustannusten noususta, joita se ei ole voinut kohtuudella ennakoida yrityslainaa myönnettäessä.

Yrityslainan kiinteä "maksu" tarkoittaa, että maksat aina saman lyhennyksen. Maksu määräytyy alkuperäisen lainasumman perusteella - esimerkiksi 20 000 euron lainasummalla kiinteä maksu voi olla 1 000 euroa / kk. Maksu on siis sama, vaikka sinulla olisi 10 000 euroa maksamatta. Siksi on tärkeää tarkistaa lainasopimukset jatkuvasti ja varmistaa, ettet maksa lainasta liikaa. Kiinteä maksu on yleinen järjestely lainanantajien keskuudessa ja muistuttaa jossain määrin factoring-sopimusten toimintaa. Kiinteä maksu sopii paremmin lyhytaikaiseen luotonhankintaan.