Kredita
5 / 5

Mitä erilaisia yrityslainojen lyhennystapoja on?

Annuiteettilaina

Aluksi koron suhteellinen osuus takaisinmaksusta on suuri, kun taas lyhennyksen osuus annuiteettilainan maksuerässä kasvaa ja korkojen osuus pienenee takaisinmaksun edetessä. Maksuerän suuruus pysyy koko ajan samana, ellei korkokanta muutu laina-ajan aikana. Jos lainassa ei ole sovittua kiinteää korkoa ja korko muuttuu, maksuerän suuruus muuttuu.

Tasalyhenteinen yrityslaina

Tasalyhenteisessä yrityslainaissa kuukausittainen lyhennysosuus pysyy samansuuruisena koko takaisinmaksuajan. Sen sijaan koron määrä on muuttuva. Alussa maksuerät ovat suurempia, mutta pienevät ajan kuluessa kun korkoa maksettava määrä pienenee jäljellä olevan yrityslainan pääoman pienentyessä. Tasalyhenteisessä yrityslainassa tulevien maksujen ennustaminen on helppoa.

Kiinteä kuukausimaksu

Kiinteässä kuukausimaksussa maksat saman takaisinmaksuerän joka kuukausi. Korkokulut pysyvät samana koko laina-ajan. Kiinteässä kuukausimaksussa kuukausikustannusten laskeminen on hyvin helppoa. Laina on myös yleensä helpompi maksaa takaisin etukäteen. Korkomaksut käyvät kuitenkin yhä kalliimmiksi laina-ajan lähestyessä loppua.

Bullet-laina

Bullet-laina eli kertalyhenteinen laina koko lainan lyhennys maksetaan kerralla vasta laina-ajan päätyttyä. Laina-aikana maksetaan vain korkoa, joka on yleensä suurempi kuin muissa lyhennysmenetelmissä. Bullet-laina sopii hyvin esimerkiksi investointeihin.