Kredita
4.9 / 5

Mitä laskurahoitus tarkoittaa?

2023-05-17

Laskurahoitus tai ns. “Factoring” on yritysten tapa rahoittaa toimintaansa. Laskurahoituksella tarkoitetaan sitä, että otat yrityslainan tai luoton laskujesi vakuudeksi. Jos sinulla on vaikeuksia maksaa lainaa pois, lainanantaja voi näin ottaa laskusi haltuunsa.

Millaiset yritykset käyttävät laskurahoitusta?

Laskurahoituksen käyttäminen on yleistä yrityksissä, joissa palveluiden tai tavaroiden tuottamiseen kuluu varoja, mutta asiakas maksaa laskunsa myöhemmin. Yritykselle saattaa tulla maksuvalmiusongelmia, jos yrityksellä on jatkuvia asiakassuhteita joissa asiakas maksaa laskuilla. Tällaisissa tapauksissa laskurahoitus voi olla hyvä ratkaisu, sillä se vapauttaa pääomaa niin, että voit käyttää varoja esimerkiksi tuleviin projekteihin.

Ero laskurahoituksen ja laskujen myynnin välillä

Ero laskurahoituksen ja laskujen myynnin välillä on melko yksinkertainen; Laskurahoituksella tarkoitetaan sitä, että yritys ottaa lainan, jonka vakuutena on laskut. Laskujen myynti tarkoittaa sen sijaan sitä, että myyt laskusi saadaksesi laskun summaa vastaavan rahan suoraan tilille.

Laskurahoituksen edut

 • Helppoa rahoitusta - Jos yritykselläsi on jatkuvia laskutusasiakkaita ja tulot on kauan kiinni maksamattomissa laskuissa, laskurahoitus voi olla helppo tapa vapauttaa pääomaa.
 • Halpa vaihtoehto rahoitukselle - laskurahoitus voi olla halvempi vaihtoehto verrattuna yrityslainaan. Yrityslainaan kuuluu usein korkokuluja ja muita palkkioita, joiden summa voi olla suurempi laskurahoituksen kulut.
 • Vähemmän hallintoa – kun reskontrasi on yhdistetty laskurahoitusyhtiöön, laskutusprosessi helpottuu. Käymme tämän läpi myöhemmin artikkelissa.

Miten laskurahoitus toimii?

Käytännössä laskurahoitus on yrityslaina, jonka vakuutena ovat yrityksen lähettämät laskut. Laskurahoituksen aloittaminen voidaan tiivistää viiteen vaiheeseen:

1. Tuotteiden ja palveluiden myyminen - jotta voit hyödyntää laskurahoitusta, myynnin on tapahduttava laskutuksen kautta.

2. Etsi sopiva laskurahoitusyritys - Vertaile hintoja ja muita rahoitusehtoja laskurahoitusyhtiöden välillä, ja tee sopimus itsellesi parhaan laskurahoitusyhtiön kanssa.

3. Integroi kirjanpito laskurahoitusyrityksen kanssa – tämä vaihe helpottaa laskutusta sekä laskujesi kokonaisarvon arvioimista.

4. Valitse laskut - integroinnin perusteella voit valita, mitkä laskut haluat luoton vakuudeksi. Sinulla on vapaus valita pantattavien laskujen summa sekä lukumäärä.

5. Vastaanota rahat - Tässä vaiheessa saat varoja laskurahoitusyhtiöltä sovitun luottorajan mukaisesti (yleensä 70-95%).

Ennen kuin voit aloittaa laskurahoituksen käytön, sinun on kerättävä panttiarvoa laskujen tai myyntisaatavien muodossa. Pankkisiirrolla, suoramaksulla tai muilla muodoilla tulevat maksut eivät siis toimi, kun aloitat laskujen panttauksen.

Etsi oikea laskurahoitusyritys yrityksellesi

Markkinoilla on yhä enemmän pankkeja sekä rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat toisille yrityksille laskurahoituspalveluita. Saamasi laskurahoitustarjoukset voivat olla hyvinkin erilaisia, joten ehdot kannattaa käydä läpi huolellisesti. Ehdoista kannattaa tarkistaa esimerkiksi: .

 • Korot – kuten yrityslainassa, korot vaihtelevat usein esimerkiksi lainanantajan ja yrityksesi luottoluokituksen mukaan.
 • Kertaluonteiset kustannukset - kuten esimerkiksi aloituskulut.
 • Käsittelymaksut – yritykseltäsi voidaan periä myös hallinnollisia käsittelymaksuja

Integroi kirjanpito laskurahoitusyrityksen kanssa

Integroimalla kirjanpitojärjestelmäsi helpotat yhteistyötä laskurahoitusyhtiön kanssa. Näin saat nopeasti yleiskuvan laskuistasi, niiden arvosta ja siitä, kuinka paljon arvosta on jo lisätty vakuudeksi. Useimmissa kirjanpitojärjestelmissä on integrointimahdollisuus. Valitsemasi laskurahoitusyhtiö voi yleensä opastaa sinut tämän prosessin läpi.

Valitse laskut, joita haluat käyttää vakuutena

Ennen kuin laskuja voidaan käyttää laskujen rahoituksen vakuutena, laskuille on yleensä useita vaatimuksia. Yleisimmät vaatimukset ovat:

 • Lasku on luotu ja tallennettu - laskun on oltava jo luotu, mutta sitä ei voi vielä lähettää asiakkaalle.
 • Y-tunnus tai henkilötunnus – laskun vastaanottajalla tai asiakkaalla on oltava organisaation numero tai henkilötunnus. Joissakin tapauksissa vain organisaation numerot hyväksytään.
 • Laskun päivämäärä - laskun luontipäivä ei saa olla 10 päivää vanhempi.
 • Myynti on suoritettava loppuun - Palvelu tai tuote, johon lasku viittaa, on toimitettava.
 • Eräpäivä - lasku ei saa erääntyä 7 päivän sisällä.
 • Maksun tila - Lasku ei saa olla asiakkaan jo maksama.

Saa rahat tilillesi

Kun olet määrittänyt vakuudeksi haluamasi laskut, laina maksetaan yleensä melko nopeasti. Jos sinulla on voimassa oleva sopimus laskurahoitusyhtiön kanssa ja laskutuksesi on integroitu heidän järjestelmäänsä, voit saada rahat parin päivän sisällä.

Laskulaskurahoitusta haettaessa kannattaa miettiä seuraavia asioita

 1. Pitääkö minun rahoittaa laskuja jatkuvasti vai kerran? Jos kyseessä on vain yksi lasku tai muutama yksittäinen lasku, laskujen myyminen voi olla parempi vaihtoehto.
 2. Kuinka suuri rahoitustarpeeni on? Jos sinulle riittää, että saat jatkuvasti 70-90 % laskun summasta, silloin laskurahoitus voi olla halvempi rahoitusmuoto. Laskujen myynnillä saa kuitenkin yleensä korkeamman luottorajan laskua kohden.
 3. Uskotko laskun saajan luottoriskiin? Laskurahoitus on mahdollista vain "takuumaksulla", mikä tarkoittaa, että laskurahoitusyhtiö vaatii takaisinmaksua silloin, kun laskun saaja ei maksa laskuaan.
 4. Onko laskun osto vai laskurahoitus halvempaa yritykselleni? Laskurahoitus laskun myynnin sijaan voi usein olla halvempaa – saat kuitenkin 100 % laskusta vasta silloin, kun kaikki eräpäivät ovat umpeutuneet (ja laskun saaja on maksanut laskurahoitusyhtiölle, joka maksaa sinulle). Tarkista sopimuksen ehdot huolellisesti - laskulainalla on yleensä korkokuluja (esim. vuosikorko 10 %). Laskuostojen ero on alennus, jolla laskurahoitusyritykset ostavat laskusi (esim. 98 % laskun arvosta).

Pyydä apua laskujen rahoitukseen

Me Kreditalla olemme ylpeitä siitä, että olemme auttaneet yli 20 000 tyytyväistä yritystä saamaan yritysrahoitusta. Kreditan hakemuksella pääset kilpailuttamaan monta lainanantajaa yhdellä kerralla, jotta saat yrityksellesi laskurahoitukselle mahdollisimman hyvät ehdot.

Päivitetty 2023-08-11