Kredita
Erinomainen 4.7 / 5

Mitä ovat limiittilainat ja miten ne eroavat toisistaan?

2023-06-22

Yrityslimiitti on suhteellisen uusi rahoitusmuoto, joka tarjoaa joustavan ratkaisun yritykselle esimerkiksi yllättäviin menoihin tai kausivaihteluun. Tämä artikkeli käsittelee yrityslimiittiä, sen käyttötarkoitusta sekä eroja luottolimiitin sekä perinteisen yrityslainan välillä.

Mitä on luottolimiitti?

Limittilainalla, yrityslimiitillä ja luottolimiitillä tarkoitetaan yritysrahoitusta, jossa lainanantaja sekä yritys tekevät sopimuksen, jossa yritys voi nostaa halutessaan ennalta sovitun summan rajoissa rahaa silloin, kun yritys sitä tarvitsee. Yritys voi nostaa pääomaa lisää sitä mukaa, kun se maksaa sitä takaisin. Limiittilaina on joustava vaihtoehto perinteiselle yrityslainalle, sillä yrityksen ei tarvitse esimerkiksi tehdä uutta hakemusta silloin, kun se tarvitsee lisävaroja. Kun sopimus on tehty tietylle ajalle ja jos yritys on maksanut varoja myös takaisin, limiittilainaa voi käyttää rajattomasti sovituissa puitteissa. Luottoa ei tarvitse nostaa kokonaan, vaan sitä voi nostaa myös esimerkiksi pienemmissä osissa.

Milloin yritykseni kannattaisi käyttää yrityslimiittiä?

Luottolimiitti (yrityslimiitti) yritykselle on hyvin joustava rahoitusvaihtoehto. Se sopii hyvin esimerkiksi kun yrityksellä on ylllättäviä menoja tai lyhytaikaisia menoja, jotka tarvitsevat rahoitusta. Luottolimiitti on hyvä ratkaisu myös silloin, kun yrityksellä on toistuvasti menoja, joihin tarvitaan rahoitusta. Esimerkiksi erilaiset tilaukset tai projektit voivat vaatia rahoitusta ennen kuin varat on vastaanotettu asiakkaalta. Kun asiakas on maksanut laskunsa, luottolimiitti voidaan myös maksaa takaisin, jolloin limittisumma on jälleen yrityksen käytössä. Toisaalta olemassa oleva luottolimiittisopimus on myös hyvä varasuunnitelma pahan päivän varalle, sillä luotonantajaan ei tarvitse olla yhteydessä erikseen sen jälkeen, kun tili on avattu.

Millaisia limiittilainoja on olemassa?

Luottolimiitti- Saat lainanantajalta tietyn luottosumman, jonka rajoissa voit tehdä nostoja tiettyyn luottosummaan asti. Tämä on melko yleinen rahoitustapa yrityksille, joilla on tarve 3-5 nostolle tietyn projektin rahoittamiseksi. Verrattuna siihen että ottaisit koko lainan kerralla, maksat vain otetusta luotosta sekä vain tästä luotosta maksetaan korkoa. Usein lainanantajat veloittavat myös käyttöönottomaksun.

Luotollinen yritystili- Sinulla on jo pankkitili pankissasi (esim. OP tai Nordea), ja pankki sallii varojen nostamisen tiettyyn rajaan eli luottosummaan asti. Tällöin sinulta veloitetaan yleensä sitoumuspalkkio limiititstä ja sekä korkoa käytetystä luotosta. Yleensä suuret pankit tarjoavat tällaista luottolainaa, sillä heillä on oltava mahdollisuus tarjota myös pankkitilejä.

Erot yrityslimiitin sekä perinteisen yrityslainan välillä

Perinteiseen yrityslainaan verrattuna yrityslimiitti on hieman joustavampi vaihtoehto, etenkin silloin kun yrityksellä on jo valmiiksi avattu tili. Yrityslimiitistä ei yleensä tarvitse maksaa, jos limittiä ei käytetä. Korkoa maksetaan myös ainoastaan käytetystä limiittilainasta, eli sitä ei lasketa koko myönnetyn limiittisumman mukaan. Yritys- eli luottolimiitin käyttämisen aikana yrityksen ei tarvitse tehdä siihen liittyen uusia rahoitushakemuksia, jolloin se säästää yrittäjän aikaa. Yrityslimiittiä voi nostaa joustavasti lisää silloin, kun se on tarpeellista yritykselle.

Yrityslimiitin takaisinmaksu on myös huomattavasti joustavampaa verrattuna perinteiseen yrityslainaan. Yrityksen luottolimiitti maksetaan takaisin yrityksen omassa tahdissa, lukuunottamatta kuukausittaista minimilyhennystä. Yrityslimiittiä saa kuitenkin yrityksen käyttöön sitä mukaan, kun sitä maksetaan takaisin.

Erona yrityslainaan on myös myönnetyn rahoitussumman määrä. Kun yrityslimiitti on yleensä rajoittunut enintään 10 prosenttiin yrityksen vuosittaisesta liikevaihdosta, yrityslainalla saat yleensä suuremman määrän rahoitusta. Yrityslimiitti ei siis aina riitä tarpeisiisi, mikäli tarvitset suurempaa summaa. Yrityslaina takaa sen, että voit käyttää varat suoraan yritykseesi ja sen saaminen on 100% varmaa silloin, kun olet tehnyt sopimuksen. Yrityslimiitti sovitaan yleensä määrätylle ajanjaksolle ja sitä voidaan pienentää esimerkiksi silloin, jos taloustilanteesi muuttuu ja tulosi pienentyvät.

Päivitetty 2023-08-11