Kredita
Erinomainen 4.7 / 5

Yrityslainaa uudelle yritykselle - Ota nämä 5 asiaa huomioon

2022-12-13

Etsiessäsi yrityslainaa uudelle yritykselle, voi olla vaikeaa tietää minkä tahon puoleen kääntyä. Yrityslainamarkkinoilla on monia erilaisia pankkeja ja lainanantajia, näin tarkempi tutustuminen eri toimijoihin sopivan yrityslainan löytämiseksi voi olla työlästä ja turhauttavaa. Prosessia voi kuitenkin yksinkertaistaa tekemällä seuraavat asiat oikeassa järjestyksessä. Lue listaamamme 5 asiaa, jotka kannattaa ottaa huomioon haettaessa yrityslainaa uudelle yritykselle.

Företagslån nystartat företag.jpg

Saako uusi yritys lainaa?

Datamme mukaan uusi yritys voi hyvin saada lainaa. Yrityslainaa voi kuitenkin olla vaikeampi saada kuin vakiintuneiden yritysten. Pankit ja lainanantajat keskittyvät erityisesti uusien yritysten tulevaisuuden näkymiin rahoituspäätöstä tehdessä. Suosittelemme, että hakemuksesi sisältää ainakin huolella laaditun liiketoimintasuunnitelman, vuosittaisen budjetin ja/tai yrityslainan lyhennyssuunnitelman.

Paljonko uusi yritys voi saada lainaa?

Yleensä uusi yritys voi saada lainaa maksimissaan 10-20% liikevaihdostaan, mutta kuitenkin vähintään 5 000 euroa. Jälleen kerran yrityksen tulevaisuuden näkymät vaikuttavat summaan. Jos yrityksellä on uskottava liikeidea ja nopeat kasvuodotukset, se voi saada suurempiakin summia lainaa. Yleensä kuitenkin pankit ja lainanantajat ovat varovaisempia uusien yritysten kanssa, ja tarjoavat näille pienempiä summia. Pienikin yrityslaina voi kuitenkin olla hyvin tärkeä vastaperustetulle yritykselle.

Riippumatta siitä oletko hakemassa pientä tai suurta yrityslainaa, lyhyellä tai pitkällä takaisinmaksuajalla, on tiettyjä asioita, joita ottaa huomioon. Kun sinulla on vahva käsitys tekijöistä, jotka vaikuttavat uusien yritysten yrityslainoihin, on yrityksesi helpompaa tehdä parempi päätös. Alla käsittelemme tärkeimpiä asioita, joita yrityksesi kannattaa ottaa huomioon.

1. Selvitä tarkkaan uuden yrityksesi tarpeet

Ennen kuin haet rahoitusta uudelle yritykselle, on tärkeää selvittää yrityksesi tarpeet. On suositeltavaa olla selvillä paljon yrityksesi tarkasti tarvitsee, miten rahat käytetään sekä miten investointi hyödyttää sitä. Esimerkiksi jos olet hakemassa yrityslainaa investoidaksesi raskaaseen koneistoon, selvitä ensin paljon koko projekti maksaa ja millaiset ovat investoinnin odotetut kassavirrat. Vasta tämän selvittämisen jälkeen tiedät tarkasti minkä kokoista summaa uuden yrityksesi kannattaa hakea.

2. Valitse sopiva takaisinmaksuaika

Olet sitten hakemassa pientä tai suurta yrityslainaa, takaisinmaksuaika on tärkeässä roolissa. Lainan juoksuaika ei kannata olla liian pitkä eikä liian lyhyt. Palvelussamme voit vertailla suomalaisia lainanantajia, jotka tarjoavat takaisinmaksuaikoja yhdestä kuukaudesta yli viiteen vuoteen.

Valittaessa takaisinmaksuaikaa, kannattaa ottaa huomioon yrityksesi liiketoimintamalli. Jos esimerkiksi uuden yrityksesi liiketoiminta on kausiluontoista, kannattaa takaisinmaksu ajoittaa korkean kysynnän kauteen. Näin pystyt vapauttamaan lainakustannusten viemän tilan budjetista, kun liikevaihto alkaa laskea.

Jos taas yrityksesi liikevaihto on tasainen ympäri vuoden, sinulla on vaihtoehtona pienentää kuukausittaisia lainakustannuksia valitsemalla pidemmän takaisinmaksuajan. Tämä valinta pitää likvideteettisi parempana verrattuna lyhempään takaisinmaksuaikaan.

3. Vertaile yrityslainan kokonaiskustannuksia

Takaisinmaksuajan lisäksi, yrityslainan korkokulut ovat tärkeä osa yrityslainan valintaa. Eri lainanantajien korkojen vertaileminen on hyödyllistä, mutta korkoa ei kannata kuitenkaan tuijottaa sokeasti. Lyhyellä yrityslainalla voi olla korkeampi vuosikorko, mutta koska maksat lainan takaisin lyhyemmässä ajassa, voit itseasiassa säästä rahaa hakemalla yrityslainaa uudelle yrityksellesi lyhyemmällä takaisinmaksuajalla.

Vuosikoron lisäksi yrityslainan mukana saattaa olla myös muita kustannuksia. Mahdollinen yrityslainan nostomaksu on osa lainan kokonaiskustannuksia. Lisäksi on syytä tarkistaa, mikäli yrityslainassa on muita lisäkustannuksia, kuten lunastusmaksu tai uudelleenjärjestelymaksu.

4. Budjetoi yrityslaina

Voit helpottaa uuden yrityksesi lainan takaisinmaksua muutamalla yksinkertaisella asialla. Nämä asiat kannattaa tehdä mieluiten mahdollisimman pian yrityslainan myöntämisen jälkeen ja pitää ne mielessä koko laina-ajan.

Viittaamme seuraaviin toimenpiteisiin:

  • Budjetoi ennakkoon. Heti kun tiedät tarkasti miltä yrityslainan lyhennyssuunnitelma tulee näyttämään, kannattaa alkaa budjetoimaan lainan maksueriä. Voit tuntea olosi turvallisemmaksi, kun lyhennykset on budjetoitu ja tiedät etukäteen, kuinka ne tulevat vaikuttamaan yrityksesi talouteen.
  • Varaa ylimääräisiä varoja yrityslainan takaisinmaksuun, luomalla yrityksellesi puskuri lainan lyhennyksiin. Puskurin pitäisi olla ainakin yhden kuukausittaisen lyhennysmaksun verran. Näin pystyt lyhentämään yrityslainaasi vaikka yrityksesi kärsisi odottamattomista haasteista.

5. Älä kiirehdi

Uusille yritykselle, joilla ei ole vielä tilinpäätöksiä, voi olla vaikeampaa saada yrityslainaa, sillä lainanantajilla ei ole näyttöä yrityksestäsi. Tämän takia on tärkeää yrittää lisätä mahdollisimman tietoa hakemukseesi. Voit esimerkiksi lisätä budjetin, liiketoiminta- tai markkinointisuunnitelman.

Lopuksi haluaisimme painottaa, että on tärkeää antaa prosessin kestää tarvittavan ajan. Haettaessa lainaa uudelle yritykselle kohtaat monia tärkeitä päätöksiä eikä niitä kannata kiirehtiä. Ellei rahoituksen tarpeesi ole kiireellinen, kannattaa sopivan lainan ja lainanantajan valintaa miettiä tarkasti.

Löydä oikea yrityslaina uudelle yritykselle

Riippumatta onko yrityksesi ollut toiminnassa jo jonkin aikaa, vai onko se vastaperustettu, voit hakea yrityslainaa Kreditalta. Kredita tekee yhteistyötä monien suomalaisten lainanantajien kanssa, mikä tarkoittaa, että tavoitat yli 15 pankkia ja lainanantajaa yhdellä hakemuksella. Tämä lisää mahdollisuuksiasi löytää oikeanlainen yrityslaina uudelle yrityksellesi.

Päivitetty 2023-08-11