Kredita
4.9 / 5

Yritysrahoitus - kolme vinkkiä parempiin lainaehtoihin

2022-11-17

Yritysrahoituksen maailma voi olla pk-yrityksille vaikea toimintaympäristö. Markkinoilla on yhä enemmän yritysrahoituksen tarjoajia, joilta löytyy suuresti vaihtelevia ehtoja sekä tarjoamia. Siksi kirjoitimme tämän oppaan löytääksesi parhaan vaihtoehdon yrityksellesi, sekä kerromme kolme vinkkiä, kuinka saada parhaat mahdolliset ehdot hakiessasi yritysrahoitusta.

Yleisimmät yritysrahoituksen muodot

Onko yritykselläsi muutama tasainen vuosi takana, mutta sinusta tuntuu, että kehityksen vauhti on hidastunut? Yritykseltäsi saattaa puuttua tarvittava rahoitus sen viemiseksi seuraavalle tasolle, mutta kuinka yrityksen rahoitusta kannattaa lähestyä? Omien säästöjen ja ulkoisten pääomasijoitusten lisäksi, yrityslaina on yksi yleisimmistä yritysrahoituksen muodoista. Yleensä yritysten pääomarakenne koostukin monista eri rahoituksen muodoista.

Yrityslainan lisäksi, tänä päivänä löytyy monia muita ulkoisen rahoituksen lähteitä yrityksellesi.

Artikkelin loppuosassa kerromme kolme vinkkiä yritysrahoituksen hakemiseen ja parempien ehtojen löytämiseen. Ensin käymme kuitenkin läpi yritysrahoituksen eri muodot.

Laskurahoitus/Factoring

Laskurahoituksessa tai factoringissa saat rahoitusta myyntisaataviasi vastaan. Se on kokonaisvaltainen ratkaisu, jossa lähettämiäsi laskuja käytetään vakuutena rahoitukselle.

+ Yrityksesi kassavirta pysyy ennustettavana ja maksuvalmius paranee

+ Yrityksesi pääoma ei ole kiinni myyntisaatavissa

+ Voi saada pienemmät kustannukset rahoitukselle, jos yrityksesi laskuttaa asiakkaalta, jolla on parempi luottoluokitus kuin omalla yritykselläsi.

- Jos rahoitat laskusi, kannat itse riskin, ja riskin realisoituessa rahoittaja ottaa tarvittavat varat muista saatavistasi.

- Saat yleensä 60-90% laskujen arvosta, joka on yleensä vähemmän kuin jos rahoitat tai myyt yksittäisiä laskuja.

- Laskurahoituksen kustannukset voivat vaihdella paljon eri yhtiöiden välillä.

Myyntilaskujen rahoitus vs myyntilaskujen myynti

Laskujen rahoitus tarkoittaa, että kannat itse luottoriskin laskuistasi. Jos asiakkaasi ei maksa laskujaan, yrityksesi vastuulla on perintä ja muut siitä aiheutuvat kustannukset. Laskujen myynnissä taas laskujen rahoittaja ostaa laskun ja näin ottaa sen luottoriskin kokonaan, minkä takia laskujen myynti voi olla turvallisempi mutta melkein aina kalliimpi vaihtoehto yrityksellesi.

Milloin laskurahoitus sopiva vaihtoehto?

Laskurahoituksen hyöty on sen kokonaisvaltaisuus ja pitkäaikaisuus. Se tarjoaa hyvän työkalun yrityksen kassanhallintaan ja sopiikin yrityksille, jotka etsivät pidempiaikaista rahoitusratkaisua sekä joilla on paljon myyntisaamisia taseessa. Laskurahoitusta suositaan erityisesti toimialoilla, joilla maksuajat ovat pitkiä ja laskutettavat summat tavallista suurempia. 

Milloin laskurahoitusta kannattaa välttää?

Laskurahoitus vaatii laajaan ja pitkäaikaisen sopimuksen, eikä se sovellu hyvin akuutteihin laskurahoitustarpeisiin. Välillä vaatimuksena voi olla, että kierrätät kaikki laskusi rahoittajan kautta. Kaikki laskurahoitusyhtiöt eivät kuitenkaan vaadi tätä.

Yksittäisten laskujen myynti ja rahoitus

Akuuteissa rahoitustarpeissa vaihtoehtona on yksittäisten laskujen myynti ja rahoitus. Näissä tapauksessa voit rahoittaa tai myydä yksittäisen laskun nopeasti, ilman että sitoudut palveluun. Yksittäisissä laskuissa rahoitusaste on yleensä jopa 90-100%.

Lisää laskurahoituksesta

Yritysleasing

Tuotteen vuokraaminen pidemmäksi aikaa toistuvilla ja sopimussidonaisilla maksuilla

+ Et sido suurta summaa kohteeseen maksamalla sitä kokonaan heti

+ Kohdetta ei tarvitse kirjata taseeseen eikä vaikuta yrityksen pitkäaikaiseen vieraaseen pääomaan

+ Kuukausittaiset kustannukset ja korot ovat yleensä kiinteitä eivätkä nouse korkojen noustessa

- Leasing-yhtiö omistaa kohteen, mikä tarkoittaa, että joudut halutessasi ostamaan sen jäännösarvolla, kun leasing-aika loppuu

- Sopimuksen ennenaikaisella purkamisella on yleensä kustannuksia

Milloin leasing on sopiva vaihtoehto?

Jos yrityksesi tarvitsee rahoitusta koneiden, kuljetusajoneuvojen ostoon tai muuhun suureen hankintaan. Varsinkin, kun tiedät käyttäväsi tuotetta pitkään.

Milloin välttää leasingia kannattaa välttää?

Kun yritykselläsi on tilapäisempi pääoman tarve - esimerkiksi jos tarvitset konetta vain lyhyeen projektiin.

Yrityslimiitti

Voit hakea kiinteää summaa, ja maksaa korkoa vain käytetylle summalle. Kutsutaan myös luottolimiitiksi.

+ Voit nostaa yrityslimiittiä joko kokonaan sinulle myönnetyn määrän tai et yhtään - se on erittäin joustava rahoitusvaihtoehdo

+ Maksat korkoa vain summalle, jonka nostot, vaikka yrityksellesi myönnetty summa on korkeampi.

- Jos limiittimäärää ei ole taattu, se voi olla pienempi silloin kun tarvitset sitä eniten. Lisäksi, limiitti neuvotellaan yleensä uudelleen vuosittain.

- Vaikka et maksa korkoa kuin summasta mitä käytät, voi lainanantaja veloittaa lainasta komission.

Milloin yrityslimiitti on hyvä vaihtoehto?

Kun et ole varma kuinka paljon rahoitusta tarvitset tai jos et tarvitse rahoitusta nyt mutta haluat varmistaa, että sinulla on sitä tulevaisuudessa.

Milloin yrityslimiittiä kannattaa välttää?

Jos yrityslimiitin tilinylitykset ovat toistuvia, on luultavasti halvempaa etsiä jokin toinen rahoituksen muoto. Lue lisää yrityslimiitistä

Yrityslaina

Yrityslaina tarjoaa kiinteän summan, korkoja ja muita maksuja vastaan tietyn takaisinmaksuajan puitteissa.

+ Mahdollisuus lainata suurempia summia ja käyttää vakuuksia kustannusten alentamiseksi.

+ Selkeämmät ehdot ja osamaksut, jotka auttavat suunnittelemaan ja ennakoimaan, mitä sinulta vaaditaan.

- Korkokulut ja takaisinmaksuaika rasittavat yrityksen kassavirtaa.

- Vaikuttaa yrityksesi tunnuslukuihin, mikä voi vaikuttaa myöhemmin hakemaasi rahoitukseen

Milloin yrityslaina on hyvä vaihtoehto?

Yrityslainaa voi käyttää suurempiin investointeihin, likviditeetin parantamiseen, pieniin hankintoihin, markkinointiin... yrityslaina sopii moneen tarkoitukseen.

Milloin yrityslainaa kannattaa välttää?

Kun lainan kulut ylittävät maksukykysi, tai kun yritykselläsi ei ole takaisinmaksusuunnitelmaa.

Lue lisää yrityslainoista

3 vinkkiä parempiin lainaehtoihin

1. Vertaile yritysrahoitusta verkossa pankin sijaan

Yrityksesi rahoittamiseen on olemassa useita erilaisia ​​tapoja, jotka kaikki ovat sopivat eri tilanteisiin omalla tavallaan. Jotkut rahoitusmuodot sopivat yrityksellesi paremmin kuin toiset. Siksi on olennaista tunnistaa yrityksesi tarpeet sekä tietää saatavilla olevat yritysrahoituksen tyypit.

On myös tärkeää tuntea yrityksesi hyvin, vahvan lainahakemuksen laatimiseksi. Useimmat yrittäjät tietävät tämän jo, ja siksi marssivat suoraan isoon pankkiin yrityksen kirjanpito kainalossaan. Hakuprosessi on kuitenkin yleensä pitkä ja vastauksen saaminen vie aikaa. Yrityksesi rahoituksen ei pitäisi kärsiä, koska lainaprosessi on hidas. Mitä voit sen sijaan tehdä yritysrahoitusta etsivänä yrityksenä?

Yrityksen rahoituksen etsinnässä voi olla parempi kääntyä interneti, varsinkin jonkin yritysrahoitusta vertailevan digitaalisisen palvelun puoleen. Nämä palvelut ovat paitsi nopeuttaneet hakuprosessia, myös mahdollistaneet eri pankkien tarjousten ja tuotteiden vertailun. Tämä on luonut markkinan, missä pankit kilpailevat yrityksesi rahoittamisesta eikä päinvastoin.

Kreditalla kilpailutamme useita pankkeja ja lainanantajia yhdellä lainahakemuksella. Keräämme tarjouksia yrityslainoista, laskurahoituksesta ja kiinteistölainoista.

2. Vertaile yritysrahoituksen vertailupalveluita

Lainatarjousten vertailu luo tehokkaamman prosessin ja mahdollistaa pankkien välisen kilpailun yrityksesi rahoittamisesta. Mutta aivan kuten vertailet kilpailutettuja rahoitustarjouksia, myös kilpailutuspalveluiden vertailu on järkevää, jotta löydät yrityksellesi varmasti parhaimmat ehdot. Kaikki vertailupalvelut voivat alustavasti näyttää samankaltaisilta mutta katsoessasi tarkemmin huomaat, että ne eroavat toisistaan.

Osa palveluista vertailee esimerkiksi ​kulutuslainoja, toiset yrityslainaa ja kolmas laskurahoitusta. Kahdella palvelulla saattaa ensisilmäyksellä näyttää olevan täsmälleen sama palvelu, mutta vertailtujen lainanantajien määrä vaihtelee tarkemmin katsottuna. Mitä useampi lainanantaja tekee yhteistyötä vertailupalvelun kanssa, sitä varmemmin löydät parhaan lainatarjouksen.

Toisin sanoen useimmilla palveluilla on oma markkinarako ja voi olla hyvä pohtia, mikä palvelu vastaa parhaiten yrityksesi tarvitsemaa yritysrahoitustarvetta - onko se factoring, leasing tai perinteinen yrityslaina?

Kredita keskittyy pelkästään yritysten rahoitukseen ja tarjoaa laajan valikoiman erilaisia yritysrahoitusratkaisuja.

3. Tee hakemuksestasi mahdollisimman hyvä, vaikka teet sen verkossa

Joskus internetin mahdollisuuksiin laitetaan liikaa toiveita, kun kyse on yritysrahoituksen hakemisesta. Vaikka sinun ei tarvitse katsoa pankkivirkailijaa silmiin rahoitushakemusta jättäessäsi, kannattaa tehdä lainahakemuksestasi mahdollisimman hyvä.

Hakemustasi parantamalla voit saada esimerkiksi yritysrahoitukselle edullisimman koron tai takausehdot. Sama asia, kuin hakisit pankista lainaa monella eri yrityksesi toiminnasta kertovalla dokumentilla, loistavalla takaisinmaksusuunnitelmalla ja eri vakuuksilla, ovat lainaehdot melkein varmasti aina paremmat.

Siksi on yhtä tärkeää valmistautua, kun haet yritysrahoitusta verkossa kuin varaisit tapaamisen isoon pankkiin, jos haluat yrityksesi rahoitukseen parhaat ja edullisimmat lainaehdot.

Yrityslainojen osalta korko määräytyy pääasiassa yrityksen historian, tämänhetkisen tilanteen ja tulevien takaisinmaksumahdollisuuksien perusteella. Takaisinmaksusuunnitelma kannattaa liittää hakemukseesi, kun haet yrityslainaa.

Kreditalta löydät oikeanlaista rahoitusta yrityksellesi

Kredita on auttanut yli 20 000 pohjoimaalaista yritystä löytämään yritysrahoitusta.

Kredita haluaa tehdä parhaan yritysrahoituksen hakemisen mahdollisimman yksinkertaiseksi. Siksi olemme kehittäneet palvelun, missä kilpailutamme monia eri pankkeja ja lainanantajia. Prosessi on helppo ja aikaa säästävä.

Päivitetty 2023-12-20