Kredita
5 / 5

Miksi toiset yritykset saavat rahoitusta ja toiset eivät

Written by: Anu Petäjä

Päivitetty: 5. huhtikuuta 2024

Mitä pankit ja lainanantajat tarkastelevat arvioidakseen, voiko joku saada yritysrahoitusta? Analysoimme tuhansia Kreditan kautta tehtyjä lainahakemuksia, ja löysimme useita rahoituspäätöksiin liittyviä tekijöitä. Tässä artikkelissa annamme myös kolme vinkkiä, jotka voivat parantaa yrityksen mahdollisuuksia saada paras mahdollinen rahoitus. 

Mikä on tärkeintä silloin, kun pankki arvioi mahdollisen yrityslainan kokoa?

Lainanantajat käyttävät yleensä luottotietoyhtiöiden (mm. Asiakastieto ja Bisnode) tietoja. arvioidakseen hakijayrityksen luottokelpoisuutta ja maksukykyä.

Analysoimme yli 7 000 lainahakemusta ja huomasimme, että yrityksen viimeisen 12 kuukauden luottoluokitus on tärkein tekijä lainanantajan näkökulmasta.

Esimerkki kahdesta eri yrityksestä:

(Esimerkki perustuu luottoluokituksiin, jossa A on paras mahdollinen luottoluokitus)

Artikkeli_yhdistetty

Muita tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat lainapäätökseen 

Käytimme analyysissämme algoritmia joka selvitti, mitkä tekijät ovat olennaisimmat yrityksen luottoluokituksen lisäksi. Näin saimme tietää, mihin kannattaa kiinnittää huomiota yrityslainaa haettaessa.

Analyysimme perusteella havaitsimme seuraavat tekijät tärkeiksi:

  • Yleinen taloustilanne (esimerkiksi lasku- tai noususuhdanteet)
  • Yrityslainan määrä
  • Henkilökohtaiset takaukset
  • Yrityslainan takaisinmaksuaika
  • Liikevaihto

Mitä voin tehdä parantaakseni yrityksen lainamahdollisuuksia tulevaisuudessa?

Pienyrityksen omistajana on mahdotonta vaikuttaa taloussuhdanteisiin tai osakemarkkinoiden tilanteeseen. Sinun on kuitenkin mahdollista vaikuttaa moniin asioihin, jotta lainansaantimahdollisuutesi paranevat. Tässä 3 vinkkiä:

1. Hae sopivaa lainasummaa

Jotkut lainanantajat voivat evätä lainahakemuksesi, jos lainasumma on heidän näkökulmastaan liian suuri. Nyrkkisääntö on se, että yrityslainaa voi saada noin 10-20 % yrityksen vuosittaisesta liikevaihdosta. Jos haluat hakea lisää yrityslainaa, hakemukseen on tärkeää lisätä vakuuksia ja perustella se, miksi yrityksellesi kannattaa myöntää suurempi laina. 

2. Tarjoa yksi tai useampi takaaja

Pankit vaativat usein, että yksi tai useampi yrityksen työntekijä toimii henkilökohtaisena takaajana. Takaajaa lisättäessä hakemukseen on tärkeää, että takaaja pystyy osoittamaan hyvän henkilökohtaisen luottokelpoisuuden. Kun teet hakemuksen, voit lisätä pankkitietosi niin, että lainanantajat saavat paremman kuvan taloudellisesta tilanteestasi. 

3. Arvioi, milloin yritysrahoitusta kannattaa hakea 

On tärkeää löytää oikea aika yritysrahoituksen ottamiselle. Yritylainan saaminen voi olla helpompaa, jos pystyt osoittamaan että yrityksesi liikevaihto tai liikevoitto on kasvanut, tai jos olet juuri toimittanut päivitetyn tilinpäätöksen yritysrekisteriin. 

Mitä rahoitusratkaisuja kannattaa miettiä yrityslainan lisäksi?

Jos yritykselläsi ei ole vahvaa luottoluokitusta, voi olla hyödyllistä harkita vaihtoehtoisia rahoitusratkaisuja.

Laskurahoitus eli ns. Factoring

Laskurahoitusta käytetään usein yrityksissä, jotka haluavat saada asiakkailta laskutetun pääoman nopeammin, ja haluavat välttää laskutuksen käsittelyyn liittyvän työn. Kreditalla voit kilpailuttaa eri laskurahoitusyhtiöt, jolloin voit tarkastella monen rahoitusyhtiön tarjouksia. 

Konerahoitus

Leasing on erityisen hyödyllinen rahoitustapa silloin, kun yritys hakee rahoitusta koneita tai ajoneuvoja varten. Tällöin yritys ei omista omaisuutta suoraan, vaan maksaa rahoittajalle kiinteän maksun tietyn vuokra-ajan aikana. Leasing parantaa yrityksen maksuvalmiutta, sillä näin vältyt tekemästä suurta pääomasijoitusta. Kredita tarjoaa palvelun, jonka avulla useat leasingyhtiöt tarjoavat sinulle rahoitusta.

Miten Kredita voi auttaa yritystäni?

Kreditan digitaalinen vertailualusta helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten rahoituksen löytämistä parhailla mahdollisilla ehdoilla. Pääset tarkastelemaan monen pankin ja lainanantajan rahoitustarjouksia yhdellä hakemuksella. Kilpailuta yrityslaina nyt!

Lue lisää artikkeleita aiheesta

Yrityksen luottoluokitus

Yrityslainan lyhentäminen

Yritysoston rahoitus