Liiketoimintasuunnitelma - Lataa pohja yrityksellesi
Written by: Anu Petäjä
Päivitetty: 20. tammikuuta 2025
Kaikki hyvät ideat tarvitsevat tarkan suunnitelman niiden toteuttamiseksi. Liiketoimintasuunnitelma auttaa yritystäsi laatimaan ja toteuttamaan liikeideasi. Sen avulla pystyt ottamaan huomioon kaikki yrityksesi liiketoiminnan vaikuttavat elementit. Samalla liiketoimintasuunnitelma auttaa yritystäsi viestimään tehokkaasti liikeideasi muille ulkopuolisille sidosryhmille, kuten liikekumppaneille, sijoittajille, pankille tai lainanantajille.
Liiketoimintasuunnitelma on siis työkalu, joka auttaa yritystäsi kehittämään liiketoimintaa sekä kommunikoimaan yrityksesi liiketoiminnasta yksinkertaisesti mutta tehokkaasti myös ulkopuolisille tahoille.
Juuri näitä tarkoituksia varten olemme laatineet ilmaisen pohjan liiketoimintasuunnitelmalle. Voit ladata sen alta täysin ilmaiseksi ja käyttää heti.
Lataa liiketoimintasuunnitelmapohja tästä
Milloin liiketoimintasuunnitelmamallia kannattaa käyttää?
Säästä aikaa liiketoimintasuunnitelmamallin avulla
Jos tarvitset valmiin liiketoimintasuunnitelman nopeasti, säästät aikaa lataamalla valmiin pohjan. Ehkä olet hankkimassa sijottajia yrityksellesi? Näin haluat esitellä liiketoimintasuunnitelman mahdollisille sijoittajille ja bisnesenkeleille. Ehkä olet rakentamassa yrityksesi verkostoa eri kumppaneiden, toimittajien ja asiakkaiden kanssa? Silloin he saattavat myös haluta nähdä, miltä yrityksesi liiketoimintasuunnitelma näyttää.
Paranna mahdollisuuksiasi saada yrityslaina hyvällä liiketoimintasuunnitelmalla
Kun olet hakemassa yrityslainaa, voit parantaa mahdollisuuksiasi saada paremmat ehdot rahoitukselle käyttämällä liiketoimintasuunnitelmaa. Lainanantajat eivät aina saa täydellistä kuvaa yrityksestäsi lainahakemuksen yhteydessä. Liiketoimintasuunnitelman avulla he saavat paremman käsityksen yrityksestäsi, sen liiketoiminnasta ja kyvystä maksaa yrityslaina takaisin, mikä puolestaan voi tarjota yrityksellesi edullisemmat ehdot.
Kuinka käyttää liiketoimintasuunnitelmapohjaa?
Liiketoimintasuunnitelma on Word-dokumenttina, jotta sitä olisi helppo muokata. Se sisältää kaikki liiketoimintasuunnitelman tarpeellisimmat osat, mutta voit myös lisätä tai poistaa pohjasta niitä osia, jotka eivät ole relevantteja yrityksellesi:
- Liikeidea - kuvaus yrityksen liikeideasta
- Yrityksen visio ja tavoitteet - kuvaus yrityksen pitkän aikavälin tavoitteista.
- Asiakkaat - kuvaus yrityksen kohderyhmästä
- Markkina - kuvaus markkinasta, missä yritys toimii
- Markinan trendit, ajurit ja riskit - kuvaus markkinan kehityksestä ja riskeistä
- Kilpailu - kuvaus yrityksen isoimmista kilpailijoista
- Tuote - kuvaus yrityksen myymästä tuotteesta tai palvelusta
- Jakelu, maksaminen ja toimitus - kuvaus miten yrityksen tuotteet tai palvelut päätyvät loppuasiakkaalle
- Markkinointi - kuvaus yrityksen markkinointistrategiasta
- Hinta - kuvaus yrityksen tuotteen hintatasosta ja -segmentistä sekä hinnoittelustrategiasta
- Yrityksen johto ja tiimi - kuvaus johdosta ja tiimistä sekä heidän osaamisestaan
- SWOT-analyysi - kuvaus yrityksen vahvuuksista, heikkouksista, mahdollisuuksista ja uhista.
- Taloudellinen analyysi - kuvaus yrityksen taloudellisesta tilanteesta
Itse pohjassa on monia apukysymyksiä, jotka auttavat sinua vastamaan tarkasti yllälistattuihin kohtiin. Kaikkiin kysymyksiin ei kumminkaan ole pakollista vastata, vaan pelkästään niihin jotka tuntuvat sinusta oleelliselle. Mitä enemmän ja oleellisempaa tietoa pystyt kuitenkin tarjoamaan, sitä paremmin varsinkin ulkoiset tahot pystyvät ymmärtämään liiketoimintaasi.
Liiketoimintasuunnitelmaa ei ole pakko tehdä
Mikään laki ei vaadi, että sinulla on oltava liiketoimintasuunnitelma yrityksen perustamiseksi. Liiketoimintasuunnitelman tekeminen on kuitenkin tärkeää niin itsellesi kuin muille yrityksen sidosryhmille.
Tee liiketoimintasuunnitelma omassa rauhassa
Liikeidean saamisen jälkeen on vielä monia vaiheita ennen kuin voit aloittaa itse yrityksen toiminnan. Kuten pohjasta näkyy, liiketoimintasuunnitelmassa on monia läpikäytäviä ja huomioitavia osia. Laadi liiketoimintasuunnitelma rauhassa omaan tahtiin, kun visiosi ja eri osa-alueet selkenevät ajan kuluessa. Jos mahdollista liiketoimintasuunnitelman laatimiseen kannattaa kysyä apua esimerkiksi sijoittajilta, mentoreilta tai muilta kumppaneilta.
Päivitä suunnitelmaa ajoittain
Vaikka usein liiketoimintasuunnitelma tehdään yrityksen perustamisvaiheessa, kannattaa suunnitelmaa päivittää yrityksen kasvaessa. Perustamisvaiheessa voi vielä olla vaikea saada saada täydellistä kuvaa kaikista liiketoiminnan osa-alueista, ja siitä miten ne muotoutuvat yrityksen kasvaessa. Yrityksen perustamisvaiheessa keskitytään yleensä aloittamiseen ja kaikkien prosessien saamiseen käyntiin, jotta sitä voidaan kehittää. Myöhemmissä vaiheissa painopiste voi siirtyä markkinointiin, myyntiin ja laajentumiseen. Tämän takia liiketoimintasuunnitelman säännöllinen päivittäminen on kannattavaa. Yrityksesi saattaa jossain vaiheessa etsiä uutta sijoitusta tai ottaa uuden yrityslainan. Silloin voi olla hyvä, että päivitetty liiketoimintasuunnitelmamalli on käden ulottuvilla. Liiketoimintasuunnitelmaa voi olla järkevää mukauttaa eri sidosryhmille, sillä sijoittajat, lainanantajat ja yhteiskumppanit voivat painottaa eri asioita.
Talouden suunnittelu
Liiketoimintasuunnitelmamalli sisältää liikeideasi olennaiset elementit. Se ei kuitenkaan mene syvälle taloudellisiin yksityiskohtiin. Se ei esimerkiksi huomioi liikeidean taloudellista kannattavuutta. Vaikka yrityksellä on hyvä idea, se ei selviä, ellei sen ansaintamalli ole kunnossa.
Löydät rahoituslaskelman pohjan täältä.
Löydä liikeideallesi rahoitusta
Olemme Kreditalla auttaneet yli 20 000 pohjoismaalaista yritystä löytämään rahoitusta. Teemme yhteistyötä monien lainanantajien kanssa, jotta saat yrityslainalle parhaat mahdolliset ehdot. Tällä tavalla maksimoit mahdollisuudet saada rahoituksellesi paras mahdollinen korko ja ehdot.
Sisältö
- Milloin liiketoimintasuunnitelmamallia kannattaa käyttää?
- Säästä aikaa liiketoimintasuunnitelmamallin avulla
- Paranna mahdollisuuksiasi saada yrityslaina hyvällä liiketoimintasuunnitelmalla
- Kuinka käyttää liiketoimintasuunnitelmapohjaa?
- Liiketoimintasuunnitelmaa ei ole pakko tehdä
- Tee liiketoimintasuunnitelma omassa rauhassa
- Päivitä suunnitelmaa ajoittain
- Talouden suunnittelu
- Löydä liikeideallesi rahoitusta