Kredita
4.8 / 5

Rahoituslaskelma - lataa pohja yrityksellesi

Written by: Anu Petäjä

Päivitetty: 8. huhtikuuta 2024

Rahoituslaskelma on tärkeä työkalu yrityksille. Siksi tarjoamme ilmaiseksi yksinkertaisen Excelin-pohjan rahoituslaskelmalle, jonka avulla sinun on yrittäjänä helpompi seurata yrityksesi kuukausittaista maksuvalmiutta sekä osoittaa yrityksesi rahoitustilanne hakiessasi lainaa. Pohjastamme pystyt seuraamaan yrityksesi likvidejä varoja kuukausittain.

Lataa rahoituslaskelman Excel-pohja tästä:

Rahoituslaskelman pohja

Mikä rahoituslaskelma on?

Rahoituslaskelman avulla yritys saa tarkan käsityksen omista rahavirroistaan ja näin yrityksen maksuvalmiuden tilasta, sekä pystyy seuramaan rahavirtoja yrityksestä sisään ja ulos. Rahoituslaskelma auttaa myös ennustamaan tulevia rahavirtoja ja tekemään päätöksiä liiketoiminnan kehittämiseksi.

Mitä rahoituslaskelma sisältää:
Yleisesti rahoituslaskelma näyttää mihin rahaa on mennyt ja mistä rahaa on tullut yrityksille kuukausittain. Lisäksi rahoituslaskelma auttaa ymmärtämään, kuinka paljon likvidejä varoja on kuukauden alussa ja onko kassa riittävän suuri kattamaan mahdolliset negatiiviset rahavirrat. Rahoituslaskelma koostuu kolmesta eri rahavirrasta:

  • Liiketoiminnan rahavirrat - Sisältää rahavirrat yrityksen liiketoiminnasta, eli yrityksen liiketoiminnan kuukausittaiset tulot, joista vähennetään kuukausittaiset menot. Näin näämme mitä yrityksen päivittäinen liiketoiminta itsessään on tuottanut rahavirtoja yritykselle.
  • Investointien rahavirrat - Sisältää tärkeimpänä kohtana pääomamenot (Capex), jotka ovat investointeja aineelliseen tai aineettomaan käyttöomaisuuteen. Näitä ovat esimerkiksi investoinnit kiinteistöihin, uusiin koneisiin tai tuotanlaitoksiin. Investointien rahavirtaan sisältyy myös osakkeiden ostoista sekä omaisuuden tai osakkeiden myynnistä syntyvät rahavirrat.
  • Rahoituksen rahavirrat - Sisältää korkomaksut, lainojen lyhennykset ja luottolimiitit. Lisäksi verot ja työnantajamaksut sekä osingot, konserniavustukset, merkintäoikeusannit ja muut vastaavat erät merkitään myös rahoituksen rahavirtaan. Rahoituksen rahavirta avaa erityisesti yrityksen rahoitusrakennetta, kuten miten yritys rahoittaa toimintaansa ja millainen on yrityksen oman ja vieraan pääoman suhde.

Rahoituslaskelmassa on hyvä ottaa huomioon myös seuraavat asiat.

  • Laskurahoitus - Käyttääkö yritys laskurahoituspalveluita? Laskurahoituksessa huomioitavaa on, että rahat laskuista saadaan samana päivänä kuin lasku lähetetään.
  • Yrityslimiitti - Onko yritykselläsi käytettävissä yrityslimiittiä? Pohjan avulla voit laskea miten yrityslimiitti vaikuttaa rahoitustilanteesi.
  • Olemassa olevat lainat - Onko yritykselläsi olemassa olevaa rahoitusta/lainaa? Jos olet hakemassa uutta yrityslainaa, mieti miten olemassa oleva rahoitus vaikuttaa lainamahdollisuuksiisi.

Rahoituslaskelman ero tulosbudjettiin: Toisin kuin tulosbudjetti, joka näyttää yrityksen suorituskyvyn pitkällä aikavälillä, rahoituslaskelmassa voi tarkastella yrityksen kassavirtoja lyhyellä aikavälillä. Tulosbudjetti kuvaa yrityksen tuloja ja menoja ja osoittaa, kuinka paljon yritys odottaa ansaitsevansa voittoa. Tulosbudjetin tarkoituksena on auttaa yritystä suunnittelemaan tulojensa ja menojensa määrää, arvioimaan kykyään saavuttaa tavoitteensa ja tekemään päätöksiä tulojen ja menojen optimoimiseksi.

Rahoituslaskelma kertoo, kuinka paljon rahaa liikkuu sisään ja ulos yrityksestä ja paljon yrityksellä on rahaa käytettävissään, kun taas tulosbudjetti kertoo, kuinka paljon rahaa yritys ansaitsee ja kuluttaa tietyllä ajanjaksolla.

Rahoituslaskelma on vähintään yhtä tärkeä kuin tulosbudjetti, sillä se auttaa yritystä hallitsemaan kassavirtaansa, arvioimaan kykyään maksaa velkojaan ja ennustamaan tulevia rahavirtoja. Vaikka tulosbudjetti antaa kuvan yrityksen tuloista ja menoista sekä osoittaa kuinka paljon yritys odottaa ansaitsevansa voittoa, se ei anna täydellistä kuvaa yrityksen sen hetkisestä rahatilanteesta. Tulosbudjetti ei esimerkiksi ota huomioon sitä, milloin rahat todella tulevat ja menevät, vaan perustuu laskelmiin tuloista ja menoista tietyllä ajanjaksolla.

Milloin on hyödyllistä käyttää pohjaa rahoituslaskelmalle?

Rahoituslaskelman pohjaa kannattaa käyttää, jos haluat ymmärtää paremmin yrityksen kassavirtaa. Monet pankit ja lainanantajat vaativat myös rahoituslaskelman osana lainan hakuprosessia. Tarjoamamme pohja on yksinkertaistettu versio, joka sisältää kuitenkin kaikki tärkeimmät kohdat ja sopii siksi ihanteellisesti pienille ja keskisuurille yrityksille.

Suuremmat yritykset, joilla on tuhansia tapahtumia kuukaudessa, käyttävät usein sisäänrakennettuja toimintoja kirjanpito-ohjelmistostaan ​​ja/tai ERP-järjestelmästään.

Kuinka käytän pohjaa?

Rahoituslaskelmapohjamme on täysin ilmainen ja soveltuva kaikenlaisten yritysten käyttöön.

Seuraa näitä kolmea vaihetta:

  1. Aloita täyttämällä tiedot yrityksen myynnistä ja nykyisen liiketoiminnan menoista (Excel-pohjan rivit 9-23).
  2. Mieti, mitä investointeja yritys tekee tulevina kuukausina ja merkitse ne riville 28. Merkitse myös mahdolliset omaisuuden ja osakkeiden myynnit sekä osakkeiden hankinnat.
  3. Lisää tiedot olemassa olevasta rahoituksesta (Excel-pohjan rivit 33-48).

Jos jokin kohta ei koske yritystäsi, voit poistaa rivin tai jättää sen tyhjäksi. Jos taas jokin oleellinen kohta puuttuu, voit lisätä sellaisen. Tee tämä jokaiselle kuukaudelle.

Riveillä 53-58 näet, onko yrityksellä tarpeeksi käteistä vai pitääkö sinun käyttää esimerkiksi osa yrityslimiitistä.

5 vinkkiä yrityksen likviditeetin parantamiseen

Koostimme vinkkejä, joilla yritykset pystyvät parantamaan likviditeettiään. Vinkit ovat yleisiä, eikä ole varmaa, että kaikki vinkit ovat ajankohtaisia juuri sinun yrityksellesi. Käy vinkit läpi samalla kun tarkastelet täyttä rahoituslaskelmaasi.

  1. Maksuehdot - Onko yrityksesi mahdollista lyhentää asiakkaille lähetettävien laskujen maksuaikoja, jotta saisit rahat tilille nopeammin. Voit myös vaihtoehtoisesti yrittää pidentää toimittajalaskujen maksuaikoja.
  2. Pienennä varastoa - Koita ylläpitää mahdollisimman vähän varastoa, ilman että myynti tai asiakaskokemus kärsii. Yksi suurimmista haasteista esimerkiksi monille verkkokaupoille on runsaan pääoman sitominen varastoon. Tarkat myyntiennusteet sekä tehokas varastonhallinta ovat avain menestykseen. B2B-yrityksenä, voit yrittää jakaa myynnit koko vuodelle, jotta yrityksesi likviditeetti pysyy tasaisena. Jos yritykselläsi erääntyy tietyinä ajankohtina vuodessa enemmän kuluja, Voit myös yrittää sovittaa myyntitapahtumat näihin aikoihin.
  3. Tutustu eri maksutapoihin - Vaikka laskutus on normaali käytäntö, voit myös tarjota asiakkaillesi mahdollisuuden maksaa hyödykkeesi käteisellä, kortilla tai suoralla pankkisiirrolla. Monet yritykset tarjoavat asiakkaille kannustimia tähän, kuten laskutusmaksun välttämiseen. Jos yrityksesi toimii tilauspohjainen, voit myös auttaa asiakkaitasi määrittämään automaattiset suoraveloitusmaksut.
  4. Laajenna yrityksesi puskuria – Odottamattomia kuluja varten on järkevää säästää käteispuskuria. Täyttäessäsi rahoituslaskelmaa, voit esimerkiksi lisätä maksujen kohdalle ylimääräisen rivin syöttää puskurille. Näin yritykselläsi on vähintään jonkinasteinen valmius odottamattomille kuluille.
  5. Hae likviditeettiä parantavaa rahoitusta - Ulkoista rahoitusta käytetään yhä enemmän likviditeetin parantamiseen yrityksessä. Laskurahoitus on hyvä ratkaisu yrityksille, joilla on pienet marginaalit ja kasvavat nopeasti, sillä se parantaa likviditeettiä heti jokaisen uuden myynnin yhteydessä. Jos yritykselläsi on suuria investointeja kuten kaivinkone, voi olla kannattavaa liisata kone ostamisen sijaan. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse maksaa koko investoinnin summaa heti. Yrityslimiitti puolestaan on hyvä rahoitusratkaisu, jos olet epävarma, riittääkö lähikuukausien kassavirta tai jos haluat lisäpuskuria epävarmoihin aikoihin.

Kredita voi auttaa yritystäsi parantamaan likviditeettiä

Tämän rahoituslaskelman pohjan kaltaisten työkalujen lisäksi, yritäme Kreditalla auttaa yrityksiä parantamaan likviditeettiään. Teemme tämän rahoituksen kilpailutuspalvelumme kautta, jossa yritykset voivat maksimoida mahdollisuutensa löytää parhaat ehdot yrityslainoille, yrityslimiitille, leasingille ja factoringille. Voit vertailla monia suomalaisia pankkeja ja lainanantajia yhdellä hakemuksella. Tutustu myös liiketoimintasuunnitelman pohjaan.