Kredita
5 / 5

Yrityslainan lyhentäminen – voinko ottaa yrityslainan ilman lyhennyksiä?

Written by: Anu Petäjä

Päivitetty: 5. huhtikuuta 2024

Yrityslainat ovat yritysten yleisimpiä tapoja rahoittaa toimintaansa. Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, jotka liittyvät yrityslainojen lyhennyksiin.

Mikä on lyhennys?

Lyhennys on summa, jonka maksat lainasta pois jokaisella maksulla. Jokaisen lyhennyksen jälkeen kokonaisvelkasi pienenee. Lyhennys maksetaan yleensä lainanantajalle kuukausittain tai neljännesvuosittain korkojen kanssa. Yrityslainan lyhentämiseen on erilaisia ​​tapoja. Joillakin yrityslainoilla on tietyt lyhennysvaatimukset, toiset lainaavat ilman lyhennystä. Lue lainasopimus huolellisesti ennen sen allekirjoittamista varmistaaksesi, että saat sellaisen takaisinmaksusumman, jonka pystyt maksamaan.

Erilaiset lyhennystyypit

Tasalyhennys

Jos lyhennystapana on tasalyhennys, maksat saman verran lyhennyksiä joka kuukausi. Tämän summan lisäksi maksat korkoa. Tällöin kuukausikustannukset pienenevät joka kuukausi, sillä korkokustannukset laskevat jokaisen lyhennyksen yhteydessä. Tasalyhennyksellä velkaa pienennetään jokaisen tekemäsi lyhennyksen yhteydessä. Korko eli lainan hinta on siis joka kerta pienempi (edellyttäen, että lainan korkoa ei koroteta lyhennyksen aikana).

Esimerkki: Olet lainannut miljoona euroa. Laina on maksettava takaisin kahdessa vuodessa. Maksat takaisin kerran kuukaudessa, eli lyhennyksiä on yhteensä 24. Jos jaat 1 miljoonan 24 poistotapahtumaan, jokaisesta poistokerrasta on maksettava 41 667 euroa.

Näyttökuva 2023-7-10 kello 16.36.47

Tasalyhennyksestä:

  • Velka pienenee nopeasti- Suoralla lyhennyksellä velka pienenee nopeammin kuin esimerkiksi annuiteettilyhennyksellä.
  • Pienemmät korkokulut- Kokonaiskorkokustannus on yleensä aina pienempi, jos valitset yrityslainasi lyhennystyypiksi tasalyhennyksen.
  • Maksuerä on alussa suurempi- Tasalyhennyksessä maksamasi lainasumma on suurempi lyhennysjakson alussa, koska lainasumma on silloin suurin.

Tasaerä

Tasaerälyhennyksessä on kyse siitä, että laina-ajan alussa lyhennyksen suuri osa menee pääoman lyhentämiseen, kun taas laina-ajan lopussa suurin osa lyhennyksestä menee korkoon. Toisaalta tasaerän kohdalla erä on aina sama, eli yrittäjä tietää aina maksavansa tietyn määrän joka lyhennyskerralla.

Tasaerästä:

  • Ennustettava erän suuruus- Annuiteetti tarkoittaa, että maksat kiinteän summan joka kuukausi tai vuosineljännes lainanantajalle.

Annuiteettilyhennys

Annuiteettilyhennys tarkoittaa sitä, että maksat yrityslainaasi takaisin saman summan joka kuukausi tai vuosineljännes. Laina lyhentyy sitä nopeammin, mitä kauemmin olet lyhentänyt lainaa, sillä koron osuus yleensä pienenee ajan myötä.

Ensimmäinen lyhennysjakso menee siis ainoastaan korkokulujen maksamiseen, mutta tämä muuttuu loppua kohden päinvastaiseksi. Maksat lainaa jatkuvasti vähän takaisin, joten korkokustannukset pienenevät ajan myötä. Siksi jokainen seuraava maksu on aina suurempi lyhennys, koska suurempi prosenttiosuus menee lainan takaisinmaksuun eikä koron maksamiseen.

Käyttämällä samaa esimerkkiä kuin yllä; kiinteä kuukausikustannus on noin 46 000 euroa (korot ja lyhennykset yhteensä), verrattuna lähes 50 000 euron kuukausikustannuksiin tasalyhennyksellä.

Näyttökuva 2023-7-10 kello 16.38.48

Annnuiteettilyhennyksestä:

  • Pienet kulut laina-ajan alussa- Kun valitset lyhennystyypiksi annuiteetin, pidät kulut alhaisina poistojakson alussa.
  • Ennustettava erän suuruus- Annuiteetti tarkoittaa, että maksat kiinteän summan joka kuukausi tai vuosineljännes lainanantajalle.
  • Korkeammat korkokulut- Annuiteetilla korkokustannus on korkeampi kuin jos olisit valinnut lyhennystyypiksi annuiteetin.
  • Helpompi olla alttiina korkojen muutoksille- Pankki saa yleensä eniten irti annuiteettilainoista, koska korko voi muuttua ilman, että annuiteettimäärä muuttuu.
  • Pidemmän maksuajan riski- Kun lyhennystyyppinä on annuiteetti, lyhennysaika voi olla koronkorotusten vuoksi pidempi kuin ajattelit.

Yksi tapa välttää koronmuutoksia annuiteetin tapauksessa on ottaa korkokatto silloin, kun otat yrityslainaa.

Lyhennysvapaa laina yrityksille

Yleensä yrityslainoissa on jonkinlainen takaisinmaksuvaatimus. Nykyään on kuitenkin myös lainanantajia, jotka voivat tarjota lainaa ilman lyhennystä ensimmäisen vuoden tai lyhennysjakson ensimmäisten kuukausien aikana.

Jos yrityslainasi on lyhennysvapaa, tämä tarkoittaa sitä, että et maksa lyhennystä lainkaan kyseisenä aikana. Sen sijaan maksat koko summan laina-ajan lopussa.

Yrityksesi tarpeisiin sopivimman lyhennystyypin löytämiseksi on tärkeää vertailla mahdollisimman monia lainanantajia. Kreditalla on yli 10 lainanantajaa, jotka voit kilpailuttaa yhdellä hakemuksella. Tee hakemus Kreditalle löytääksesi yrityksesi tarpeisiin sopiva yrityslaina oikeilla ehdoilla ja lyhennystyypillä.

Kilpailuta yrityslaina.

Lue lisää artikkeleita aiheesta

Yrityslainan kesto

Miten saada rahoitus yritykselle

Paljonko yrityslainaa