Kredita

Näin teet laadukkaan yrityslainahakemuksen - lataa opas

2023-04-25

Kuinka paljon yritykseni voi saadalainaa? Miten lainojen todellisia kustannuksia voi vertailla? Miten voin itse vaikuttaa lainan korkoihin? Olemme keränneet ladattavaan oppaaseen ohjeita, jolla saat useampia yrityslainatarjouksia paremmilla ehdoilla.

Miten hakea yrityslainaa?

Yrityslainan hakeminen on nykypäivänä hyvin helppoa. Yrityslainamarkkina on hyvin kilpailtu ja perinteisten pankkien lisäksi markkinalla toimii nykyään monia digitaalisia lainanantajia ja kilpailutuspalveluita. Palvelusta riippuen hakemus on helppo tehdä internetissä ja sähköisten prosessien takia käsittelyajat ovat hyvin lyhyitä.

Vaikka nykyään pankkiin ei tarvitse mennä nöyränä hattu kourassa lainaa pyytämään, kannattaa silti miettiä miten annat yrityksestä ja hankkeesta parhaan mahdollisen vaikutuksen. Tiedämme, että voit vaikuttaa lainan kustannuksiin tekemällä laadukkaan lainahakemuksen, joka auttaa lainanantajaa ymmärtämään yrityksen taloudellisen tilan, hankkeen odotetut tuotot ja siihen liittyvät riskit.

Mitä yrityslaina vaatii?

Vaikka yrityslainan hakeminen on nykypäivänä hyvin helpoa, pankeilla ja lainanantajilla on kuitenkin tietyt perusvaatimukset yrityslainaa hakeville yrityksille. Vaatimukset ovat kuitenkin yleensä yrityksille helposti toteutettavissa:

  • Yrityksen tulee olla aktiivinen (yleensä vähintään viimeiset kuusi kuukautta)
  • Yrityksen tulee olla rekisteröity ja omistajan tulisi asua Suomessa
  • Yrityksellä tulee olla yritystili
  • Yrityksen tulee pystyä toimittamaan tarvittavat asiakirjat yrityksen tiedoista
  • Usein yrityksen on kyettävä antamaan lainalle vähintään yksi henkilötakaus lainan vakuudeksi
  • Yrityksen tulee olla luottokelpoinen ja kykenevä lainan lyhennyksiin

Mitä asioita miettiä yrityslainaa haettaessa?

Ennen yrityslainan hakemista kannattaa erityisesti miettiä seuraavia asioita:

  • Mihin tarkalleen tarvitset lainarahaa?
  • Mikä on hankkeen kokonaiskoko?
  • Onko hankkeelle muita rahoituksen lähteitä?
  • Miten uskot investoinnin vaikuttavan yrityksesi liiketoimintaan?

Lainanantaja tarkistaa huolellisesti yrityksen tarkoituksen lainan ottamiseen. Siksi on tärkeää, että rahoituksen syyt mainitaan selkeästi hakemuksessa. Tarkoituksen tulee olla sidoksissa yrityksen tarpeisiin ja lisärahoituksen tulee luoda arvoa yritykselle.

Muutamalla sanalla kuvailtu lainatarve kuten “rahoitusta rakennusprojektin aloituskustannuksiin” tai “rahaa kahvilan uusiin laitteisiin” ei useinkaan riitä kertomaan lainatarpeesta riittävästi lainanantajille. Saat enemmän ja parempia lainatarjouksia, kun kerrot mahdollisimman tarkkaan lainatarpeesta, yrityksestäsi ja ihmisistä sen takana. Mitä enemmän lainaa haet, sen enemmän rahoittajat tarvitsevat tietoa lainapäätöksen tekemiseen.

Asiakirjojen valmistelu

Hyvät suunnitelmat ja raportit ovat merkki yritystoiminnan ammattimaisuudesta, joita lainanantajat arvostavat. Sinun kannattaa kerätä valmiiksi yrityksen toiminnasta kertovia asiakirjoja jo ennen lainahakemuksen tekemistä ja liittää ne mukaan lainahakemukseen.

Suosittelemme seuraavien dokumenttien mukaan liittämistä lainahakemukseen:

  • Viimeisimmän tilikauden tilinpäätöstiedot, tilintarkastusraportti
  • Ote kuluvan tilikauden kirjanpidosta, jos tilinpäätöksestä on yli kuusi kuukautta
  • Voit lisätä hakemukseen helposti yrityksesi pankkitilin historian viimeisen 12 kk ajalta

Vakuuksien valmistelu

Vakuus antaa lainanantajalle suojan siltä varalta, että lainanottaja ei täytä lainasopimuksen velvoitteitaan.

Takaajana henkilö ja/tai muu taho

Henkilötakaus kertoo lainanantajalle sitoutumisesta hankkeeseen ja uskosta yrityksen tulevaisuuteen. Takauksen antaja sitoutuu maksamaan lainan, jos yrityksen maksukyky heikkenee niin, ettei se selviydy lainan takaisinmaksusta. Pienemmissä lainoissa pelkät henkilötakaajat usein riittävät, jos heillä ei ole ongelmia luottotiedoissa. Isommissa lainoissa tarvitaan usein myös muita vakuuksia ja/tai useampia henkilötakaajia. Joskus lainan voi taata kansainvälisen myös emoyhtiö tai muu vakavarainen taho.

Reaalivakuudet

Reaalivakuuksissa pantataan omaisuutta. Panttauksen kohteena voi olla esimerkiksi yrityksen liike- tai teollisuuskiinteistö tai yrityksen irtaimisto. Joskus yrittäjä panttaa velan vakuudeksi omaa omaisuuttaan kuten osakkeita, oman asuntonsa tai vapaa-ajan asunnon.

Rahoitettava kohde tai laskut vakuutena

Leasing ja osamaksu ovat hyvä vaihtoehto, kun tarvitset rahoitusta yrityksesi hankintojen rahoittamiseen. Niissä rahoitettava kohde toimii vakuutena.

Myös yrityksen laskut voivat toimia lainan vakuutena varsinkin, jos laskut ovat kooltaan merkittäviä ja niiden maksajana toimii luotettava isompi yritys.

Alla ladattavassa oppaassa annamme enemmän ohjeita, miten yrityslainan hakeminen toimii sekä miten voit tehdä mahdollisimman laadukkaan lainahakemuksen.

Lue tai lataa Opas yrittäjälle - miten säästän lainojen kuluissa?

Päivitetty 2023-06-02