Kredita
Erinomainen 4.7 / 5

Yrityslainan lyhennys ja korot - mistä yrityslainan todelliset kulut koostuvat?

2023-07-18

Yrityslainat ovat yritysten yleisimpiä tapoja rahoittaa toimintaansa. Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, jotka liittyvät yrityslainojen lyhennyksiin ja kuluihin.

Mikä on lyhennys?

Lyhennys on summa, jonka maksat lainasta pois jokaisella maksulla. Jokaisen lyhennyksen jälkeen kokonaisvelkasi pienenee. Lyhennys maksetaan yleensä lainanantajalle kuukausittain tai neljännesvuosittain korkojen kanssa. Yrityslainan lyhentämiseen on erilaisia ​​tapoja. Joillakin yrityslainoilla on tietyt lyhennysvaatimukset, toiset lainaavat ilman lyhennystä. Lue lainasopimus huolellisesti ennen sen allekirjoittamista varmistaaksesi, että saat sellaisen takaisinmaksusumman, jonka pystyt maksamaan.

Mistä yrityslainan kulut koostuvat?

Lyhennyksen lisäksi takaisinmaksun yhteydessä maksetaan korkoa lainanantajalle, eli kulut koostuvat lainan korosta. Lainan korkoa voi ajatella lainan hintana, jonka lainanantaja perii antamastaan lainasta. Tämän takia lainojen kilpailuttaminen on tärkeää, jotta saat parhaat mahdolliset rahoitusehdot yrityksellesi. Koron osuus riippuu lyhennystavasta sekä siitä, kuinka pitkällä lainan lyhentämisessä olet.

Erilaiset lyhennystyypit

Tasalyhennys

Jos sinulla on tasalyhennyslaina, maksat saman verran lyhennyksiä joka kuukausi. Tämän summan lisäksi maksat korkoa. Tällöin kuukausikustannukset pienenevät joka kuukausi, sillä korkokustannukset laskevat jokaisen lyhennyksen yhteydessä. Tasalyhennyksellä velkaa pienennetään jokaisen tekemäsi lyhennyksen yhteydessä. Korko eli lainan hinta on siis joka kerta pienempi (edellyttäen, että lainan korkoa ei koroteta lyhennyksen aikana).

Näyttökuva 2023-7-18 kello 16.14.31

Tasalyhennyksestä:

  • Velka pienenee nopeasti- Suoralla lyhennyksellä velka pienenee nopeammin kuin esimerkiksi annuiteettilyhennyksellä.
  • Pienemmät korkokulut- Kokonaiskorkokustannus on yleensä aina pienempi, jos valitset yrityslainasi lyhennystyypiksi tasalyhennyksen.
  • Maksuerä on alussa suurempi- Tasalyhennyksessä maksamasi lainasumma on suurempi lyhennysjakson alussa, koska lainasumma on silloin suurin.

Annuiteettilyhennys

Annuiteettilyhennys tarkoittaa sitä, että maksat yrityslainaasi takaisin saman summan joka kuukausi tai vuosineljännes. Laina lyhentyy sitä nopeammin, mitä kauemmin olet lyhentänyt lainaa, sillä koron osuus yleensä pienenee ajan myötä.

Ensimmäinen lyhennysjakso menee siis ainoastaan korkokulujen maksamiseen, mutta tämä muuttuu loppua kohden päinvastaiseksi. Maksat lainaa jatkuvasti vähän takaisin, joten korkokustannukset pienenevät ajan myötä. Siksi jokainen seuraava maksu on aina suurempi lyhennys, koska suurempi prosenttiosuus menee lainan takaisinmaksuun eikä koron maksamiseen.

Näyttökuva 2023-7-18 kello 16.14.15

Annuiteettilyhennyksestä:

  • Pienet kulut laina-ajan alussa- Kun valitset kuoletustyypiksi annuiteetin, pidät kulut alhaisina poistojakson alussa.
  • Ennustettava erän suuruus- Annuiteetti tarkoittaa, että maksat kiinteän summan joka kuukausi tai vuosineljännes lainanantajalle.
  • Korkeammat korkokulut- Annuiteetilla korkokustannus on korkeampi kuin jos olisit valinnut lyhennystyypiksi suoran poiston.
  • Helpompi olla alttiina korkojen muutoksille- Pankki saa yleensä eniten irti annuiteettilainoista, koska korko voi muuttua ilman, että annuiteettimäärä muuttuu.
  • Pidemmän maksuajan riski- Kun lyhennystyyppinä on annuiteetti, lyhennysaika voi olla koronkorotusten vuoksi pidempi kuin ajattelit.

Sarjapoistot

Yllä mainittujen lyhennystyyppien lisäksi yrityslainasi takaisinmaksu voi perustua myös ns. sarjalyhennyksiin. Tämä koskee niin kutsuttuja sarjalainoja. Sarjapoistoilla poiston koko kasvaa asteittain eräänlaisen porrasmallin kautta. Tällainen järjestely voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että maksat yhden prosentin velasta ensimmäisen velkavuoden aikana, kaksi prosenttia seuraavan velkavuoden aikana ja niin edelleen, kunnes velka on maksettu.

Lyhennysvapaa yrityslaina

Yleensä yrityslainoissa on jonkinlainen takaisinmaksuvaatimus. Nykyään on kuitenkin myös lainanantajia, jotka voivat tarjota lainaa ilman lyhennystä ensimmäisen vuoden tai lyhennysjakson ensimmäisten kuukausien aikana. Jos yrityslainasi on lyhennysvapaa, tämä tarkoittaa sitä, että et maksa lyhennystä lainkaan kyseisenä aikana. Sen sijaan maksat koko summan laina-ajan lopussa.

Joskus lainanantajat voivat antaa myös joitakin lyhennysvapaita kuukausia, jolloin tästä ei synny ylimääräisiä kuluja yrityksille. Tämä voi auttaa yrityksiä esimerkiksi silloin, kun yrityksellä on taloudellisesti hankalaa.

Yrityksesi tarpeisiin sopivimman lyhennystyypin löytämiseksi on tärkeää vertailla mahdollisimman monia lainanantajia. Kreditalla on yli 10 lainanantajaa, jotka voit kilpailuttaa yhdellä hakemuksella. Tee hakemus Kreditalle löytääksesi yrityksesi tarpeisiin sopiva yrityslaina oikeilla ehdoilla ja lyhennystyypillä.

Päivitetty 2023-08-30