Kredita
4.8 / 5

Näin haet lainaa yritysostoon

Written by: Anu Petäjä

Päivitetty: 5. huhtikuuta 2024

Yrityksen ostaminen voi herättää monia kysymyksiä, ja sen rahoittaminen voi tuntua monimutkaiselta. Tämä artikkeli käsittelee asioita, joita sinun tulee ottaa huomioon silloin, kun haet rahoitusta yritysostoihin.

Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia ​​rahoitustyyppejä, hakemuksen sisältöä lainanantajan näkökulmasta sekä sitä, kuinka paljon voit hakea lainaa. Lopuksi kerromme, kuinka Kredita auttaa sinua saamaan parhaat mahdolliset rahoitusehdot.

Mikä on yritysosto?

Yritysosto tarkoittaa sitä, että joko toinen yritys tai yksityishenkilö ostaa yrityksen. Yrityksen voi hankkia kahdella eri tavalla. Ensimmäinen tapa on ostaa yhtiö kokonaisuudessaan (yleensä osakeyhtiö), jonka jälkeen ostaja hankkii kaikki osakkeet. Tämän tyyppisessä hankinnassa on tärkeää, että tarkastelet ostajana yrityksen taloutta tarkasti. Yritysostossa otat vastuullesi ostetun yrityksen varat sekä velat.

Toinen tapa hankkia yritys on ostaa itse yritys. Tällaista yrityshankintaa kutsutaan liiketoimintakaupaksi. Tämän jälkeen ostaja hankkii koko yrityksen omaisuuden, johon voi kuulua esimerkiksi laitteita, koneita, asiakkaita jne. Näin liiketoiminta jatkuu normaalisti, mutta toinen yritys jatkaa omistajana. Tämän tyyppisessä hankinnassa on tärkeää tarkastaa, mitä ostettava yritys todella omistaa ja missä kunnossa omistukset ovat.

Miten rahoitan yrityskaupat?

Tietty osuus on aina rahoitettava omasta takaa, mutta tämän lisäksi voit rahoittaa hankinnan hakemalla ulkopuolista pääomaa hankintalainana ja hyödyntää myös myyntisaatavia. Tarkastelemme näitä lyhyesti:

Oma pääoma: Tämä on se osuus kauppahinnasta, jonka ostajana maksat itse. Oman sijoituksesi suuruus riippuu varoistasi ja siitä, kuinka paljon voit lainata lainanantajalta ulkoista pääomaa.

Yrityslaina: Yrityksesi voi hakea yrityslainaa yrityskaupan rahoittamiseksi. On tärkeää muistaa, että yrityslainaa voi hakea Krealta vain, jos sinulla on yritys. Jos olet yksityishenkilönä ostamassa yritystä, et voi hakea meiltä rahoitusta. Yrityskauppa on kuitenkin helpompaa ja taloudellisesti edullisempaa yrityksenä kuin yksityishenkilönä. Suosittelemmekin, että jos et vielä ole yrittäjä - ryhdy sellaiseksi! Osakeyhtiön perustaminen kannattaa, sillä siinä yritysmuodossa yrityshankinta sujuu sujuvimmin.

Miten toimin, kun haen lainaa yritysostoon?

Yrityslainaa haettaessa on otettava huomioon useita asioita. Lainanantajat ja pankit tarkastelevat tiettyjä hankintaan liittyviä tekijöitä. Hyvin suunniteltu hakemus lisää mahdollisuuksiasi saada lainaa parhailla mahdollisilla ehdoilla. Seuraavaksi käymme läpi, mitä lainanantajat tarkastavat, ja mitä hakemuksesi tulee sisältää.

  1. Lainanantajalla on oltava hyvä yleiskuva sekä myytävästä, että ostettavasta yrityksestä. Lainahakemuksessasi tulee olla sekä oman että ostettavan yrityksen Y-tunnus, jonka kautta lainanantaja voi etsiä tietoa hankittavasta yrityksestä julkisista lähteistä.

    Kreditalla voit lisätä hakemukseen yrityksen viimeisimmän kirjanpidon helposti. Lainahakemuksen täydentäminen tuoreilla tuloslaskelmilla voi vaikuttaa hakemukseesi positiivisesti, ja joskus se voi nostaa lainatarjousten lainasummaa.
  2. Lainanantajat ovat kiinnostuneita ostohinnasta ja yrityksen arvosta. Siksi hakemuksessa on ilmaistava selkeästi, millä hinnalla myyjä ja ostaja ovat päätyneet yrityskauppoihin. Lainanantajat tarkastelevat arvonmääritystä, eli miten kauppahinta on saatu ja arvioivat, onko summa yrityksen arvon perusteella oikea.
  3. Ostohinnan arviointitapa ratkaisee, onko haluttu lainasumma realistinen. Mikäli yritys arvostetaan liian korkeaksi ja kauppahinta on korkeampi kuin lainanantaja katsoo sopivaksi, myös ostajan toivoma lainasumma katsotaan todennäköisesti epärealistiseksi ja hakemus hylätään.

    Halutun lainasumman lisäksi lainanantaja ottaa huomioon myös ostajan oman pääoman suuruuden. Usein ostajan kannattaa sijoittaa omilla varoillaan, koska tämä lisää lainanantajan luottamusta liiketoimintaasi.
  4. Hakemuksessa on tärkeää kuvata selkeästi hankinnan syitä. Lainanantajat haluavat tietää, miksi haluat ostaa yrityksen - ja miksi juuri tämän yrityksen. Hakemuksessa kannattaa selittää tiedot hankinnasta hyvinkin yksityiskohtaisesti, sillä se lisää lainanantajien luottamusta hakemustasi kohtaan.

    Ostajan aiemmat kokemukset otetaan myös huomioon. On eduksi, jos sinulla on ostajana tietoa toimialalta, jolla hankittava yritys toimii. On usein pienempi riski myöntää laina ostajalle, jolla on jo valmiiksi tietoa yrityksen toimialalta. Lainahakemukseen kannattaa siis lisätä tiedot työkokemuksestasi.
  5. Lainanantajat haluavat aina olla varmoja siitä, että he saavat lainaamansa varat takaisin. Siksi he tarkastavat lainassa olevat vakuudet. Siksi sinun on ostajana tärkeää lisätä vakuuksia, jotta lainanantajat saavat rahansa takaisin, vaikka yritys ei pystyisi maksamaan takaisin. Vakuus voi olla yhden tai useamman henkilötakaajan lisääminen. Takaajat ovat tällöin vastuussa ja tulevat maksuvelvollisiksi, jos yritys ei pysty maksamaan lainaa takaisin. Luotonantajan näkökulmasta on yleensä positiivista, jos ostaja on itse henkilökohtainen takaaja, sillä se osoittaa, että sinulla on luottoa liikeideaasi. Mahdollisuus saada pyytämäsi laina parantuu yleensä silloin, kun lainaan lisätään enemmän kuin yksi takaaja.

    Toinen lainaa haettaessa käytettävä vakuus on osakepantti. Silloin pantiksi laitetaan vakuudeksi hankittavan yhtiön osakkeet.
  6. Hakemukseen kannattaa myös lisätä mahdollinen liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelmassa kerrot tulevaisuuden suunnitelmistasi ja siitä, miten jatkat hankkimasi yrityksen johtamista. Liiketoimintasuunnitelman täydennykseksi voit lisätä budjetin, joka kuvaa liiketoiminnan pitkän aikavälin taloussuunnitelmaa.

Kuinka paljon voin hakea yrityslainaa?

Lainattava prosenttiosuus ostohinnasta vaihtelee yleensä eri lainanantajien välillä. Eri lainanantajilla on erilaisia käytäntöjä siitä, kuinka suuren prosenttiosuuden he voivat lainata yrityksen hankintahinnasta. Myönnetyn lainan suuruus perustuu usein mm. näihin tekijöihin:

  • Yrityksen taloudellinen tilanne, takaisinmaksukyky ja ostajan oma panos
  • Vakuudet - takaajat ja osakepantti
  • Aikaisempi kokemus ja osaaminen yrityksen toimialalta

Muut yleiset nyrkkisäännöt hankintalainoissa ovat yleensä:

  • Koron suhteen sovelletaan yksilöllistä hinnoittelua
  • Takaisinmaksuaika enintään 5 vuotta

Kuinka Kredita voi auttaa saamaan lainaa yritysostoon?

Eri lainanantajia ja ehtoja kannattaa vertailla aina silloin, kun yritykselle haetaan rahoitusta. Autamme sinua kilpailuttamaan useat eri pankit ja lainanantajat, jotta voimme tarjota sinulle parhaat rahoitusehdot. Mikäli yritysrahoitus tai sen hakeminen aiheuttaa kysyttävää Kreditan kautta saat samalla ilmaista neuvontaa aiheiseen liittyen. Isommissa kaupoissa autamme myös kaikissa asiakirjoissa ja neuvotteluissa lainanantajien kanssa.

Tutustu aiheeseen lisää

Yrityslainan vertailu

Yrityslainan lyhentäminen

Yrityslainan korko